200 TL Üzeri Kargo Bedava

Merdivenler

Filtreler
Özellikler
-
Fırsatlar
Fırsatlar

Taşınabilir Merdivenlerle Erişilemeyen Yer Kalmayacak

Modern yaşam alanlarında merdiven kullanımı bir tercihten ziyade zorunluluk haline gelir. Temel olarak erişilemeyen tüm yerlere ulaşmak için kullanılır.  Evlerde yüksek dolap kullanımından kaçınılsa dahi en basit haliyle perde asmak ya da ampul değiştirmek için kullanışlı bir üründür. Basamaklar yüksek alanlara güvenli bir şekilde çıkabilmeyi sağladığından onların önemini en iyi anlatacak kelime güvenliktir. Radyatörlerin, koltukların, tezgahların kullanılarak oluşturulan riski ortadan kaldırırlar.

Merdiven modelleri farklı gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlanır. Evde ulaşılabilecek en yüksek yer tavandır. Ürünün maksimum yüksekliği de ortalama bir insanın tavana erişmek için ihtiyaç duyduğu yükseklikle kısıtlıdır. Bahçede ise farklı boyutlardaki ağaçlarda kullanılabilir. Bu nedenle, bahçe tipi merdivenler daha yüksektir. Endüstriyel merdivenler ise çok daha yüksek boyutlara ulaşabilir. Farklı alanlara erişmek için ihtiyaç duyulabilir. Sürgülü ve akrobat merdivenler sanayi tipi olan modellerdir. Merdiven fiyatları modellerine ve malzemelerine göre farklılık gösterir.

Merdivenlerin Kullanım Alanları

Gündelik hayatta ve özel amaçlarla merdiven kullanımı hayatımızın bir parçasıdır. Evde lamba değişimini, perde aşımını, cam temizliğini güvenli bir şekilde yapabilmek için kullanılır. Bahçede yüksek ağaçların budanmasında, çatı tamiratında, dış cephe onarımlarında destek alınır. Sanayi tipi merdivenler ise şantiyelerden üretim bantlarına kadar birçok yerde kullanılır. İş güvenliği kurallarına uygun şekilde kullanımı gereklidir.

merdiven fiyatlarıTaşınabilir merdivenlerin kullanım alanları düşünüldüğünde akla ilk evler ve ofisler gelir. Ev tipi ürünlerin kullanım amaçları perde takmak, cam temizliği, yüksek raflara erişim, ampul değiştirmek, boya-badana olarak özetlenebilir. Tüm bu işleri yapabilmek için ortalama yüksekliği 150 cm olan 4 basamaklı merdiven çeşitleri kullanımı idealdir. Kullanım amacına ve tavan yüksekliğine göre göre daha alçak ya da yüksek ürünler de tercih edilebilir. Örneğin, küçük tip ürünler mutfaklarda tercih edilir. Benzer kullanımlar ofis ve ticari daireler için de geçerlidir.

Bahçe gibi dış mekanlarda kullanılacak olan ürünlerin daha yüksek olması beklenir. Dış mekanlarda onarım ve bakım işleri için kullanılır. 5 basamaklı merdiven çeşitleri kişisel kullanımlar için uygundur. Daha profesyoneller ise iki parçalı sürgülü modelleri kullanabilir. Sanayi alanlarında ise çok amaçlı ürünlere ihtiyaç duyulur. Daha yüksek ve geniş basamaklı ürünler sanayi tipi makinelerin çalıştırılmasında, bakımında ve temizliğinde kullanılır. Platform merdivenler bu amaca uygundur. Farklı alanlara ulaşmak için çok amaçlı akordeon tipli ürünler kullanılabilir. Sanayi kullanımlarında taşıma kapasitesi önemlidir.

Merdiven Çeşitleri

Merdivenler malzemelerine, boyutlarına, tasarımlarına, işlevlerine göre farklı şekillerde sınıflandırılır. Kullanım alanlarına göre üç kategoride incelenebilir.

Ev ve Ofis Modelleri

Evlerin tavanları belli bir yüksekliği geçmez. Bu doğrultuda, ihtiyaç duyulacak ürünün yüksekliği sınırlıdır. Ortalama olarak ev içi modeller 150 cm olarak düşünülür. Daha yüksek tavanlı evlerde ise kullanılabilecek ürünlerin yükseklikleri artar. Denge göz önünde bulundurularak evlerde A tipi merdivenler tercih edilir. Bu çeşitlerin 1 metre ve üzeri yükseklikler için metal ve alüminyum malzemeler kullanılır. Ev için olanlar genellikle tek taraflıdır. Basamaklar kaydırmaz şekilde özel olarak tasarlanır. Muhafaza ederken sorun yaşamamak adına katlanır merdiven çeşitleri tercih edilir. Taşıma kapasiteleri genellikle 150 kg'dır. Bu özelliklere sahip modeller perde takmak, cam silmek, ampul değiştirmek gibi işlemlerde kullanılır.

Mutfak raflarının yerleştirilmesi, giysi dolaplarında yaz ve kış temizlikleri gibi işlerde ise daha alçak çeşitlere ihtiyaç duyulur. Diğer modellerin kullanımı mümkün olsa da ara basamaklarda iş yapmak yorucu olabilir. İhtiyaca göre 2 ya da 3 basamaklı merdiven modelleri rahatlıkla kullanılabilir. Yükseklikleri 45-110 cm arası değişir. 40 cm ve altında ihtiyaçlar için ahşap seçenekler değerlendirilir. Katlanabilir modelleri ile muhafaza edilmeleri kolaydır.

Ayaktayken erişilebilen yerlerde uzun zaman geçirileceği durumlarda da sehpa merdiven bu gibi ürünlere ihtiyaç duyulabilir. Tabureli merdiven ya da merdiven tabure olarak da adlandırılan ürünler, evlerde ve ofislerde tamirat ve onarım işleri için veya ürün yerleştirirken kullanılır.

Dış Kullanım için Tasarlanan Merdivenler

Evlerde merdivenlerin dayanacağı yerler duvarlardır ancak uçları duvarda kayabilir. Kaymaya karşı gerekli malzemeler kullanılsa dahi duvarların aşınma riski bulunur. Dış mekanlarda ise bu risk asgari düzeydedir çünkü uçların dayanabileceği sağlam alanlar bulunur. Bu doğrultuda A tipi modeller yerine düz modeller kullanılarak ulaşılmak istenen yere daha yakın temasın sağlanabilir. Farklı tercihlere göre seçim yapılabilir. Örneğin A tipi modeller açıldığında geniş bir alan gerektirirken düz çeşitler ise alandan tasarruf sağlar.

Dışarıda kullanılan ürünlerin kırılmalara ve çatlamalara karşı esneyebilen yapıda olması beklenir. Esnekliği ve dayanıklılığı sayesinde alüminyum merdiven en çok kullanılan çeşitler arasındadır. İki parçalı metal ve sürgülü merdivenler müstakil evlerin dış cephe bakımlarında kullanılır. Bahçe bakımı ve ağaç budanması durumunda ise üzerinde uzun süre kalınabilecek A tipi modeller kullanılabilir.

Evlerde olduğu gibi dış mekânda da uzun süreli işlerde örneğin küçük ağaçların budanması süresince sandalye merdiven kullanımı bel ve ayak ağrısını önleyebilir.

Endüstriyel Alanlarda Merdiven Modelleri

Taşınabilir merdivenler sanayi alanlarında da yoğun olarak kullanılır. A tipi merdivenlerde sanayi tipi olanlar ile ev tipi olanların temel farkı çift taraflı kullanımıdır. Evde kullanılanların yalnızca tek tarafta endüstriyel tasarımlarda ise iki tarafta da basamaklar bulunur. Çift taraflı basamaklar sayesinde gerektiğinde iki kişinin kullanımı sağlanır. A tipi sürgülü modeller ise daha yüksekteki alanlara rahatlıkla erişim sağlar.

merdiven modelleriBirden çok kişinin çalışmasına olanak sağlayan bir diğer model iki merdivenin bir platform ile birbirine eklemlendiği modeldir. A tipinden farklı olarak platform yüksekliği ayarlanabilir ve üzerinde çalışma yapılabilir. Taşıma kapasiteleri genellikle 150 kg'dır. Birçok model platform kısmı çıkarılarak özel bir mekanizma ile A tipine dönüştürülebilir ve istenildiğinde ayrı ayrı da kullanılabilir.

Sanayi alanlarında kullanışlı olan bir diğer model ise çok amaçlı merdivenlerdir. Tipik olarak her biri 5 ya da 4 basamaktan oluşan 4 bölüme sahiptir. M şeklinde tasarlanır. Bölmeler hareket ettirilebilir ve sabitlenebilir. Akrobat merdiven olarak da adlandırılır. Farklı pozisyonlarda kullanımı mümkündür. A tipi ya da düz modellere dönüştürülebilir. Kullanıcıya geniş bir çalışma alanı sağlar. Teleskopik merdivenler de hem taşıma kolaylığı açısından hem yüksekliği sayesinde sanayide sıklıkla kullanılır.

Merdiven Ölçüleri

Sunulan ölçüler ürünün ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağını anlamak için önemli bir bilgidir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta ürünün açıldığındaki yüksekliğidir. Özellikle A tipi modellerin açık ve kapalı yüksekliklerinin farklılaştığını unutmamak gerekir.

En küçük portatif ürünler ahşap modeller arasından seçilebilir. Yükseklikleri 35-55 cm olup çoğunlukla iki basamaklı olarak üretilirler. Eski dönemlerde bu modeller işlevi sebebiyle merdiven sandalye olarak da bilinirdi ve evlerde sıklıkla kullanılırdı.

Yükseklik çoğunlukla basamak sayısıyla doğru orantılı olarak artar. Genel olarak basamak aralıkları 20-25 cm arasındadır. Basamak ölçüsü de düşünüldüğünde bir basamağın kapladığı yer 25-35 cm'i bulur. Tipik modeller 2-10 basamak arasındadır ve bu modeller ihtiyaç doğrultusunda farklılaştırılır. Örneğin, 5+1 modellerde basamak bitim yerlerinde basamak gibi kullanılabilecek ama daha geniş bir alan bulunur. Diğer bir örnek 2*7 basamağa sahip sürgülü modellerdir. 7 basamaklı bu model ihtiyaca göre farklı kademelerde kullanılabilir. 300 cm ve üzeri yüksekliğe sahip olanlar teleskopik ve platform gibi sanayi tipi modellerdir. Sürgülü modeller de basamak sayılarına göre bu yüksekliklere ulaşabilir.

Genişlikleri de çalışma alanına uygun olup olmadığını tespit etmek için değerlendirilir. En dar merdivenler yaklaşık 10 cm genişliğindedir. En geniş olanlar ise 110 cm'i bulur. Genişliği yüksek ürünler çalışma rahatlığı açısından tercih edilse de kapladığı yer ve ağırlığı nedeniyle dezavantaj sağlar.

Merdiven Tercihinde Püf Noktaları

Merdiven seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk nokta ürünün kullanılacağı alandır. Evlerde ve şantiyelerde ihtiyaç duyulan modeller  birbirinden farklıdır. Kullanım alanın tespiti edildikten sonra, alanın fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulur. Örneğin, ev için alınacak bir ürünün çok yüksek ve çok geniş olmaması beklenir. Bir fabrika için gereken ürün ise ihtiyaca göre yüksekliği ayarlanabilen, mümkünse esnek kullanıma uygun olarak düşünülür.

Merdiven seçiminde önemli noktalar şu şekilde özetlenebilir:

merdiven çeşitleri

●      Ev içi kullanımlarda ürün yüksekliği tavan ölçüsüne uygun olmalıdır.

●      Dış mekân ve sanayi tipi kullanımlarda yüksekliği kademeli olarak değişebilen sürgülü modeller kullanılabilir.

●      Dolap içi düzenlemeler gibi hareketli işlemler için daha alçak ama geniş ürünler tercih edilmelidir. Yüksek merdivenlerle çalışırken denge sorunu yaşanabilir.

●      Ahşap malzemeler ev için daha uygundur. Dış etkilere karşı esneme payı düşük olduğundan dış kullanımlarda çok tercih edilmez. Endüstriyel kullanımlar için demir merdiven modelleri incelenebilir.

●      Basamaklarda kaymayı önleyen ek malzemeler bulunmalıdır. Bu tür bir malzeme zemine dayanak noktalarında da kullanılmalıdır.

●      Taşıma ve muhafaza kolaylığı için kolay katlanabilir ürünler tercih edilir. Teleskopik ve sürgülü modeller de taşımadan kolaylık sağlar.

●      Taşıma kapasitesinin gereksinimleri karşıladığına emin olunmalıdır. Piyasada bulunan merdivenlerin taşıma kapasitesi 125-190 kg arasındadır.

●      Basamaklar ve profil bağlantı noktalarının paslanmaması için paslanmaz çelik kullanımı uygundur.

En Çok Tercih Edilen Merdiven Modelleri

Ürün seçiminde tercihler kullanım alanına göre değişiklik gösterse de en çok kullanılan modellerde aranan ortak özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

●      Güvenlik

●      Rahat çalışma

●      Kaymayan malzeme

●      Uzun süreli kullanım

●      Taşıma ve muhafaza etme kolaylığı

Bu kriterler her bir kullanım alanı için farklı modellere karşılık gelir. Örneğin, rahat çalışma dolapların düzenlenmesinde küçük ve geniş bir merdivene denk gelirken bir fabrikada uzun ve dar bir yapıyı işaret edebilir.

Evde En Çok Tercih Edilen Merdiven Modelleri

Ev işlerinde merdiven ihtiyacı üç farklı iş için değerlendirilebilir. Bunlardan ilki perde değişimi, cam temizliği gibi yüksek alanlar için kullanımdır. Bu işlemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, evin tavan yüksekliğidir. Ortalama boya sahip bir kişinin parmak ucunda kalkmayı gerektirmeyen bir pozisyonda, güvenli şekilde tavana değebilmesi gerekir. Aksi halde önemli bir denge zafiyeti yaşanır. Evlerde bu tür işlemlerde en çok kullanılan modeller ev tipi A şeklindeki 4 ya da 5 basamaklı çeşitlerdir

Evlerde bir diğer gereksinim de dolap içlerinin düzenlenmesi ve temizlenmedir. Özellikle mutfak dolapları için tezgâh üzerine çıkarak yapılan işler son derece risklidir. Kişi güvenliğini tehlikeye sokarken, tezgâhın kullanım ömrünü de düşürür. Bu işler için daha alçak yükseklikteki 2 ya da 3 basamaklı ürünler tercih edilir.

Son olarak, ev içi bakım ve onarım işlemleri de merdivenlerin kullanım yerleridir. Priz tamiratı gibi orta yükseklikte bulunan ve uzun süreli işlem gereken alanlarda ayakta beklemek yorucu olur. Belli bir süre sonra dikkat dağınıklığına da sebebiyet verebilir. Hem sağlık hem güvenlik açısından bu tür durumlarda tabureli modeller kullanılabilir.

Bahçe ve Dış Mekân İşlerinde En Çok Tercih Edilen Modeller

Merdivenlerin evler ve ofisler dışında da birçok kullanım yeri vardır. Binaların temizliği ve onarımı, bahçe işleri, kamu ortak alanlarının bakımı bu alanlara örneklerdir.

Dış cephelerde erişilemeyen yerlerde en çok kullanılan ürünler düz ve sürgülü çeşitlerdir.  Dış alanlardaki boyama, onarım ve bakım gibi işler için basamaklardan sıklıkla destek alınır ve bu ürünlerin daha pek çok çeşitli kullanım alanları bulunur. Bunların başında dış cephe işleri gelir. Cephe boyamalarında A tipi kullanılabilir. Boya kutularının konulması için geniş basamaklı modeller tercih edilebilir. Bakım ve onarım işlemleri daha dar alanlarda yapılabildiği için düz merdivenler daha etkili şekilde kullanılır.

Bahçe işleri sırasında ağaçların, bakımı ve budanması için kullanılır. Bazı ağaçlar tırmanmaya elverişli olsa da dalları çok güvenli olmayabilir. Bu noktada merdiven hem etkili hem de güvenli bir çözümdür. 4 ya da 5 basamaklı modeller tercih edilebilir. Özellikle sandalye merdiven modelleri daha küçük ağaçların budanması sırasında da sıklıkla tercih edilir.

Dış alanlarda yapılan çalışmalarda tesisat ustaları, tamirciler, bakım elemanları gibi profesyoneller tarafından da basamaklara sıklıkla ihtiyaç duyulur. Daha sık kullanımlarda, ürünlerin dayanıklılığı ve güvenliği daha da önemli bir hal alır. Bu doğrultuda endüstriyel modeller de tercih edilebilir.

Endüstriyel Kullanımda En Çok Tercih Edilen Modeller 

Merdivenlerin temel kullanım amacı her yerde aynıdır. Ulaşılamayan alanlara erişmeyi sağlar. Bunun yanında, kullanılan alana göre ulaşılması gereken yerler farklılık gösterir. Endüstriyel kullanımlarda daha yükseklere ve dar alanlara erişim gerekebilir. Üzerinde yapı olmayan yüksek alanlarda çalışılabilir. Tasarımlar da bu ihtiyaçlara yanıt olacak şekilde geliştirilir.

En yüksek düz ve A tipi modeller 10 basamaklıdır. İki düz ürünün mekanizma ile birleştirilmesi sanayide düz merdivenlerin en verimli kullanım şeklidir. Bu yapıya platform merdivenler denir. Daha yüksek alanlara ulaşmak için ise farklı tasarımlar vardır. Temel modelleri kademeli olarak yükseltilebilen sürgülü olanlardır. Kullanımını kolaylaştırmak ve dayanıklılığını arttırmak için dayanak bölümlerine kaymaz basamaklar konulur. Ayrıca ip ve halat mekanizması ile desteklenebilir. Çok amaçlı merdivenler de daha yükseklere çıkmayı sağlar. Bir diğer avantajları ise esnek yapıları ile yukarda çalışmaya destek olmasıdır.

Son dönemde kolay taşınabilirlik ön plana çıkan özellikler arasına girer. Teleskop merdiven modellerin yüksekliği ayarlanabilir. 380 cm'ye kadar çıkabilir. Basamakların iki tarafında da kilit sistemi vardır. Bu sayede basamak boyutları ihtiyaca göre ayarlanabilir. Teleskop merdiven fiyatları daha yüksek olsa da kullanım amacına göre avantajlıdır.

Merdiven Kategorisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Merdiven çeşitleri hangileridir?

Merdivenler farklı özelliklerine göre çeşitlere ayrılabilir. Modellerine göre çeşitleri düz, A tipi, sürgülü, çok amaçlı, platform ve profil olarak sayılabilir. Basamak sayısına göre 2 ile 16 basamak arasında farklı çeşitleri vardır. Ayrıca 4+1 ve 2*7 gibi basamakları farklı şekilde tasarlananları da bulunur. Üretildikleri malzemelere göre ise ahşap, alüminyum ve çelik merdiven çeşitlerinden söz edilebilir. Ürünler aynı zamanda boyutlarına ve taşıma kapasitesine göre de ayrılabilir. Koçtaş internet sitesinde bulunan filtreler ile farklı kriterlere uygun ürünler incelenebilir.

Merdiven fiyatları ne kadar?

Merdiven fiyatları ürünlerin şekline ve malzemesine göre farklılık gösterir. Basit ve gündelik kullanım için üretilenler en uygun fiyatlara sahip olanlardır. Daha özgün alanlar için tasarlananların fiyatları ise daha yüksektir. Endüstriyel ürünlerin fiyatları çok daha yüksek fiyatlara ulaşabilir. Kullanılan malzemeler de fiyatların belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Masif malzeme alüminyuma göre daha maliyetli olduğu için eşdeğer bir üründe ilkinin daha pahalı olması beklenir.

Merdiven ölçüleri nasıl olmalı?

Merdiven ölçüleri kullanılacak yere ve ihtiyaca göre belirlenir. Her iş için ayrı ideal ölçülerden bahsedilebilir. Merdivenin ideal yüksekliğinden bahsedilemese de basamak ölçülerinden bahsedilebilir. Basamaklar arası mesafenin kolay hareket edebilecek, ortalama bir insanın diz seviyesine uygun olması beklenir. Basamaklar arası mesafeler ortalama 25-30 cm'dir. Basamak genişlikleri ise 10 cm'den az olmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda basamak sayısına göre yaklaşık ölçü hesaplanabilir.

Merdiven alırken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle merdiven tipi kullanılmak istenen amaca uygun olmalıdır. Yükseklik ve genişlik mekânın fiziksel özelliklerine göre seçilir. Kullanımda iş güvenliği en önemli kriter olduğundan ürünün de dengeli ve güvenli olması gerekir. Dayanak alanları ve basamaklar kaydırmaz malzemelerle desteklenmelidir. Ağırlık merkezi yüksekliğine göre dengelenir. Sık kullanılıyorsa taşıma kolaylığı için katlanabilir modeller seçilir. Kapasiteden fazla yüklemelerde çatlama, kırılma gibi sorunlar yaşanabileceği için taşıma kapasitesine dikkat edilmelidir.

En Çok Satan Merdivenler Hangileri?

Koçtaş Merdivenler kategorisinden en çok satan 5 ürün;

  1. Galvanizli Merdiven 4+1
  2. 4 Basamaklı Geniş Merdiven
  3. Pratik Lüks Mega Metal Merdiven
  4. GALVANİZLİ MERDİVEN 3+1 Galvanizli Merdiven 3+1
  5. Eurotower 4 Basamakli Metal Merdiven
Daha fazla göster
324 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: