200 TL Üzeri Kargo Bedava

Bant

Filtreler
Özellikler
-
Fırsatlar
Fırsatlar

Bant Çeşitleri ve İşlevleri

Temel işlevi yapıştırmak olan bantlar çok farklı alanlarda farklı işlevlerle kullanılabilir. Kolilerin kapatılması, kabloların sarılması, tabloların asılması bunlardan birkaçıdır. Bu kadar farklı işleve sahip olan bir eşyanın gündelik hayatta bir çok yerde kullanılması doğaldır.

Her yeni ürün gibi bu ürünlerin icadı da ihtiyaçtan kaynaklanır ve üretiminden önce paketleme amacıyla selofan kullanımı yaygındır. Selofanın nem geçirgenliği yüksek olması sebebiyle özellikle gıdaların çabuk bozulmasına neden olur. Bunun önüne geçebilecek çalışmalar başlatılır. 1930'lu yılların başında yapışabilen ilk ürün geliştirilir. Bu ürünler o dönemden günümüze farklı alanlarda kullanıma uygun hale getirilir. Suya dayanıklı, ısıya dayanıklı, çift tarafı yapışkanlı gibi çok farklı çeşitleri üretilir. Ürünlerin özelliklerine ve kalitesine göre bant fiyatları da değişir.  

Bu ürünler hayatın her alanında kullanılan çok pratik ürünlerdir. Yırtılan kağıtlar modeller ile yapıştırılır. Karton ya da pano üzerine not kağıtları tutturulabilir. Kutuların kapatılmasında yardımcı olur. Kapatılan kutuların güçlendirilmesi amacıyla da kullanılır. Benzer bir amaçla poşet ve naylonlar üzerinde de uygulanabilir. Kabloların düzenli halde korunmasında yardımcıdır. Ayrıca kabloların onarımı için özel olarak üretilen elektrik bantları mevcuttur. Bu ürünler tesisat borularının onarımı ve güçlendirilmesi konusunda da etkilidir. Yalnızca bir eşyanın bir zemine yapıştırılması için değil farklı iki zeminin yapışması için de kullanılır. Bu amaçla üretilen çift taraflı ürünler, tabloların asılmasında eşyaların sabitlenmesinde tercih edilir.

Bantların Kullanım Alanları

Evlerden iş yerlerine, inşaatlardan dış mekanlara hemen her alanda kullanılır. Lojistik, otomotiv, gıda, eğitim gibi akla gelen her sektörün vazgeçilmezidir. Günümüzde en çok tüketimi yapılan iş kolu olarak e-ticaret sayılabilir. Dünyada her gün gönderilen sayısız kargo ve paket, yapıştırılarak kapatılır. Kargo poşetlerinde çift taraflı bantlar kullanılır. Eşya kutulama işleminde ise koli ya da kağıt bantlar tercih edilir. Son dönemde ürünler üzerine yapılabilen baskılar firmaları daha çok tüketime yöneltir. Kurumsal gönderilerde bir imza mahiyetinde logolu bantlar kullanılır. Özellikle hizmet sektöründe firmaların kurumsal kimlik çalışmaları içinde yer alır.

Bu ürünler okullarda hem eğitim aracı hem de destek malzemesi olarak tercih edilir. Okul içinde yapılan projelerde, etkinliklerde ve tüm eğitim çalışmalarında kullanılır. Simli, renkli, desenli bantlar çalışmalara renkli bir eğlence katar. Çift taraflı ürünler sınıf içi panoların oluşturulmasında uygundur. Elektrik bantları alet çantalarının vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. İçinde elektrik kablolarının olduğu her türlü bakım ve onarım işleminde elektrik için üretilen modellere ihtiyaç duyulur. Kolay sökülmesi sayesinde iyi bir düzenleyici olarak da kullanılır. Su tesisatlarında su sızdırmaz modellerden faydalanılır. İhtiyaca göre basınç kapasitesi yüksek ya da düşük çeşitlerinden faydalanılır. Evlerde ise kayma riski yüksek alanlarda güvenlik amacıyla su geçirmez modeller uygulanabilir. Halı bandı da benzer bir amaçla halıların altlarına uygulanır.

Bant Çeşitleri

Yüzyılı aşan bir tarihe sahip olan bu ürün hayatın her alanında işlevsel bir üründür. En basit ve en yaygın kullanıma sahip modeller kırtasiye tipidir. Tek taraflı yapışkana sahiptir. İnce bir şerit halindedir. Özellikle kağıtların farklı zeminlere yapıştırılmasında kullanılır.  Ürünler zamanla yeni doğan ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde geliştirilir. Genel kullanımın dışında işe özgü geliştirilen çeşitleri mevcuttur. Örneğin, şerit bantlar alanda emniyeti sağlamak için kullanılabilir. Yapışkanlı bantlar kullanıldığı alanlarda çeşidine göre onarımı, güçlendirmeyi, düzenlemeyi ve güvenliği sağlamaya yardımcı olur.

Çift Taraflı Bantlar

Günümüzde en işlevsel modeller arasında çift taraflı bantlar gelir. İki tarafı da yapışkan özelliğe sahiptir. Bir eşyayı bir yüzeye tutturmanın ötesinde iki yüzeyi birbirine yapıştırmak için kullanılır. Sıvı yapıştırıcı, çivi, vida gibi pek çok ürünün alternatifi olarak kullanılabilir. Yapıştırılan iki yüzey arasında hava boşluğu kalmaz. Böylece daha kuvvetli bir yapışkanlık elde edilir. Bunun yanında çok güç gerektirmeden sökülebilir. Zemin üzerinde bulunan herhangi bir iz basit yöntemlerle çıkarılabilir. Böylece kullanılan alan daha az maliyetle ve daha hızlı şekilde eski haline getirilir. Ürüne de zarar vermediği için farklı alanlarda uzun süreli kullanımını sağlar.

Çift taraflı modeller kullanıldıkları zeminlerde basınç karşısında iyi derecede dayanan bir yüzey oluşturur.  Dayanıklılığı sayesinde montaj işlerinde düşük maliyetli ve hızlı bir alternatif olur. Montaj işlemi olarak süngerliklerin takılması, kabloların yerleştirilmesi gibi işler sayılabilir. Çivi, vida kullanımı hem zeminin delinmesini sağlar hem de bir hatanın telafisi yeni bir delik anlamına gelir. Oysa çift taraflı ürünler ile herhangi bir kırma, dökme işlemi yapmadan sonuç elde edilir. Herhangi bir hata durumunda hiç bir iz bırakmadan çıkarılıp yeniden takılması yeterlidir.

Bu ürünler dekoratif alanlar oluşturmak için de kullanılır. Duvarların düzenlenmesi sırasında asılacak tablolar çift taraflı bantlarla yapıştırılabilir. Ahşap zeminlerde de uygulanır.  Fiyat performans karşılaştırması yapıldığında bant fiyatları oldukça uygundur.

Koli Bandı

Koli kartondan yapılmış bir kutudur. Karton gibi kolinin de ana maddesi kağıttır. Eşya taşımak ya da paketlemek için kullanılır. Kalın ve dayanıklıdır. Kırtasiye tipi bantlar ince oldukları için bu tip kalın malzemeleri tutmakta her zaman başarılı olamaz. Koli bantları ise öncelikli olarak bu alanlar için üretilir. Pürüzlü yüzeylere yapıştırılacak kağıtlar için koli bandı tercih edilebilir. Uygun koli bandı fiyatları  bu ürünlerin tercihini de arttırır.

Paketlemede kullanılan çeşit koli bandıdır. Koliler kapatıldıktan sonra açılıp dağılmasını önlemek amacıyla kapak kısımlarında kullanılır. Kolinin dayanıklılığını arttırmak adına gerektiğinde çepeçevre sarılabilir. Benzer şekilde kargo paketlerinin koli bandı ile kaplanması da ambalajın dayanıklılığını arttırır. Koli bantlarının şeffaf ya da opak olan çeşitleri vardır. İnce modellere göre daha dayanıklı ve yapıştırıcılığı yüksektir. Taşıma esnasında açılma, düşme gibi sorunlarla karşılaşılmaması adına kolay kopmayacak ve sökülmeyecek şekilde üretilir.

Paketleme işleminin standartlaştırıldığı alanlarda koli bandı makineleri vardır. Bu makinenin varlığı bile koli bandının ne kadar yaygın olduğunu gösterir. Koli bandı kullanım işlevi nedeniyle koparılması daha güç bir üründür. Yalnızca insan günü ile çok sayıda kolinin ambalajlanması uzun zaman alır. Makine kullanımı ile çok kısa sürede çok fazla sayıda kolinin ambalajlanması sağlanır. Koli modelleri basit tamir işlerinde de kullanılabilir. Çatlayan ya da ayrılan plastikler için uygundur.

Su Geçirmez Bantlar

Kırtasiye tipi ve türevlerinin yapışkanlık özelliği su ile temasında azalır. Nemli alanlarda da kullanıma uygun olmayabilir. Belli bir süre sonra bu özelliği yitirecektir. Su sızdırmaz bantlar bu alanlar için en uygun olan çeşitlerdir. Standard ürünler plastik, PVC benzeri malzemelerle güçlendirilir. Adından da anlaşılabileceği gibi su geçirmeyen bu ürün türleri nemli ve su ile teması olan zeminler için gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Isı değişiklikleri karşısında da yıpranma payı oldukça zayıftır. Kalın ve dayanıklıdır.

Su geçirmez bantlar inşaat sektöründe sıklıkla tercih edilir. Boru tamiratı ve tadilatları için uygundur. Farklı koşullara dayanıklılığı sayesinde izolasyonda da kullanılır. Neme dayanıklılık ambalaj sektöründe de istenen bir özelliktir. Hem gıda ürünlerinin hem de nem ile bozulabilecek yapı malzemelerinin taşınması sırasında kullanılır. Ürünlerin su tutma özelliği evlerde de yaygın biçimde kullanımını sağlar. Temizlik sırasında deforme olmaz. Uzun süreli kullanım için uygundur. Evlerde kullanım alanları ve avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Mutfaklarda tezgah köşelerinde kullanılarak tezgah altı su sızıntısını önler.
  • Su borularının bağlantı noktalarında boruları güçlendirmek amacıyla kullanılır.
  • Banyolarda zemin güvenliğini sağlamak amacıyla kaydırmaz modeller tercih edilir. Duştan çıkışta ıslanan zeminin kaymaması için zemine uygulanabilir. Ayak tabanlarına zarar vermez.
  • Açık balkonlarda alt kata su gitmemesi adına belli yerlerde kullanılabilir.

Kağıt Bantlar

Kağıt bantlar, yüzeyden kolayca çıkarılabilen ve iz bırakmayan çeşitlerdendir. Adından da anlaşılacağı gibi kağıdın bir tarafına yapışkan yüzey oluşturularak üretilir. Temel kullanım amacı herhangi bir uygulama yapılan yüzeyde boşluk oluşturmaktır. Bu özelliği ile maskeleme bandı olarak da adlandırılabilir. En yoğun kullanım alanı boya ve otomotiv sektörüdür. Duvar, metal, ahşap gibi zeminlerin boyanması sırasında şeritlerin, farklı renkte alanların ya da dekoratif şekillerin oluşturulması için kullanılır. Plastik zeminlerde de tercih edilir. Otomotiv sektöründe de benzer amaçla kullanılır. Ek olarak cila ya da bakım işlemleri sırasında ilgili kimyasalın temas etmemesi gereken alanlar için de uygundur.

Kağıt bantlar evlerde yapılan boya ve bakım işlemlerinde de sıklıkla tercih edilir. Desenli bir duvar elde etmek için kullanılır. Bunun için zeminin öncelikle desen rengi boyanır. Boyanın kuruması beklenir. Renk geçişi sağlamak için istenilen bölgeler istenilen şekillerde bu ürün ile kapatılır. Üzerine farklı bir renk boya yapılır. Boyanın kurumasının ardından ürün duvardan sökülür. Yine duvar boyamalarında, zeminin lekelenmemesi amacıyla da kağıt bant kullanılır. Süpürgelik bölümlerine bu maskeleme ürünleri yapıştırılır. Bu uygulama aynı zamanda boyanın düz bir çizgi şeklinde olmasını sağlar. Hobi amacıyla ahşap, metal ve cam şekillendirme yapanlarda sıklıkla bu ürünler kullanır. Vernik ve boya uygulamalarının istenmeyen alanlarla temasını engeller.

Teflon Bant

Teflon ısıya, kimyasallara ve elektriğe karşı dayanıklılığı yüksek bir malzemedir. Teflon bant da bu özelliklerin yanında suya dayanıklı türlerden biridir. Tek tarafında yapışkan bulunur. Daha çok tesisatların bakımı ve güçlendirilmesinde kullanılır. Teflon çeşitler gibi ısıya dayanıklı modeller sıcak su tesisatlarında kullanılabilir. Sıhhi tesisat onarımlarında borularda meydana gelen hasarların kapatılmasını sağlar. Belli bir seviyede esnekliğe sahiptir. Esneklik ısı ve basınç değişimlerini tolere etme kapasitesini arttırır. Sıvı sızıntısını önlemesi sayesinde su kaçaklarına karşı önlem olarak tercih edilir. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin bağlantı yerlerinde de teflon bant uygundur.

By ürünler daha çok güçlendirme ve önlem amaçlı kullanılır. Kullanılacak boru ya da parçanın montajından önce uygulanır. Tesisatın dayanıklılığı ve güvenliği açısından uygulanması önemlidir. Genellikle boruların dişli eklenti yerlerine sarılır. Uygulanacak alan temizlenir. Kuru olduğundan emin olduktan sonra sarma işlemine başlanır. Sarma sırasında ilk tur çok gerdirilmemelidir. Aksi taktirde sıvı akışını etkileyebilir. Yüksek basınç kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Üste sarılan ürünlerin daha gergin olması beklenir. Sarma işlemi saat yönünde olmalıdır. Yöne, montaj sırasında gevşeme ve çıkma olmaması için önemlidir. Standart bir tesisat borusunda üç tur teflon bant sarılması yeterlidir.

Bu ürünler farklı renklerde olabilir. Beyaz renk kullanılabileceği gibi bağlantı noktalarına dikkat çekmek demontajını kolaylaştırmak için renkli bant çeşitleri de tercih edilebilir.

Elektrik Bandı

Elektrik sızıntısı önemli bir risktir. Yıpranmış kablolar ya da kablolardan çıkan teller bu sızıntıya sebep olabilir. Bunları sabitlemek için çeşitli bant türlerinin kullanıldığı görülebilir. Evlerde kırtasiye tipi modeller bile kullananlar olabilir. Hatalı kullanım oldukça riskli durumlar yaratabilir. Kablonun sabitlenmesi sağlanırken elektrik sızıntısı konusunda bir önlem alınmamış olabilir. Bu riskleri önlemek için elektrik kabloları ve tellerinde elektrik bantları kullanılmalıdır. Elektrik bandı elektriği iletirken çevre ile temasını önler ve iletken görevi görür.

Elektrik ciddi bir risk faktörü olabileceği için kullanılan ürünler de riski minimuma indirecek şekilde tasarlanır. Elektrik için üretilen ürünler ısı ve suya karşı belirli ölçüde dayanıklıdır. Yüksek dayanıklılığa sahip olmamasının temel nedeni de güvenliktir. Elektriğin geçtiği alanlarda yüksek ısı ve su basıncı tehlikelidir. Belli bir seviye sonrası bu basıncı yaratan faktör sistemin dışına atılmalıdır. Aksi halde ani patlamalara ve patlama sonrası elektrik sızıntılarına sebep olur.

Çeşitli risk faktörlerine ve kullanım alanlarına göre renk kodları mevcuttur. Örneğin, evlerde bireysel kullanımlarda beyaz renk uygundur. Mavi renkli elektrik bantları düşük voltaj göstergesidir. Topraklama kablolarında ise yeşil renk tercih edilir. Faz göstergeleri için siyah, gri gibi koyu renkler kullanılır. Kırmızı renk genellikle klima gibi cihazlarda izolasyonda kullanılır. Bu ürünler alet çantaları içinde mutlaka bulunmalıdır.

Akrilik Bantlar

Kırtasiye tipi ince bantlar naylon ve plastik poşetlere yapıştığında naylonu büzer. Ürün çıkarılmak istendiğinde yüksek oranda delinme gerçekleşir. Özgün amacı poşet ve naylon üzeri kullanım olan ürünler mevcuttur. Bu ürünler akrilik yapıştırıcı kullanılır. Adını yapıştırıcı maddeden alarak akrilik bant denir. Akrilik, doğal minerallerden yapılır. İçeriğinde remine vardır. Çok pratik ve dayanıklı bir maddedir. Doğal ve sağlıklı bir madde olması sayesinde evde mutfak, banyo gibi hassas alanlarda kullanılır. Sağlık sektöründe de tercih edilir.

Akrilik modeller, hızlı yapışır. Yapışkan gücü yüksektir. Naylon yüzeylerde avantaj sağlamasının önemli bir etkeni kolay çıkmamasıdır. Elle koparmak oldukça zordur. Naylonu güçlendirmek ve içinde taşınan maddenin zarar görmesini engellemek amacıyla da kullanılır. Ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılır. Artan e-ticaret hacmi akrilik bantların kullanım yoğunluğunu da arttırır. Kargolama ve nakliye için de tercih edilebilir. Duvarlarda çift taraflı akrilik silikon bant uygulamaları verimli sonuçlar verir. Akrilik modellerin yüksek miktarda stoklanması kötü kokulara sebep olabilir. İhtiyaç kadar alınarak tüketilmesi uygun olacaktır. Üretimde logolu şekilde çıkarılabilse de paketleme sırasında büzüşme yapabileceğinden çok tercih edilmez. Kurumsal paketlemelerde bant da bir imza niteliği taşıyacak ise akrilik bant verimli bir çözüm olmayacaktır.

Uygun bant fiyatları ile her bütçeye ve ihtiyaca uygun bant çeşitleri Koçtaş internet sitesinden ve Koçtaş mağazalarından edinilebilir.

Bantlar Kategorisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bant çeşitleri nelerdir?

Bu ürünlerin en eski çeşidi kırtasiye bantlarıdır. Bunlara benzer şekilde koli ve kağıt bantların da kullanımı yaygındır. Su geçirmez modeller, elektrik bantları, teflon, akrilik bant gibi çeşitler ise daha özgün alanlar için geliştirilir. Bu sektörde en gelişmiş teknolojilerden biri çift taraflı banttır. İki tarafı da yapışkanlı olması sayesinde farklı yüzeyleri birbirine yapıştırabilir. Kullanım alanına göre farklı malzemelerden üretilebilir.

Bant alırken nelere dikkat edilmelidir?

Bant alırken öncelikle kullanım alanına dikkat edilir. Hangi amaçla kullanılacak ise ona uygun bir tür seçilmelidir. Örneğin, elektrik kabloları üzerine uygulanacak bir bandın elektriği iletmemesi gerekir. Su ile yoğun temas olabilecek alanlarda su geçirmez modeller tercih edilir. Farklı iki yüzeyin yapıştırılması için ise çift taraflı ürünler kullanılır. Bant fiyatları da ürün tercihinde dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterdir.

Bant yapışkanı nasıl çıkarılır?

Yapışkanlar yapışkanın güçlülük derecesine ve yüzeyin özelliklerine göre farklı yöntemlerle çıkarılabilir. Örneğin cam yüzeyde bulunan bir lekeyi çıkaracak yöntem mobilya için kullanılırsa eşya zarar görebilir. Sert, pürüzsüz ve sabit olan yüzeylerde kazıma etkin bir yöntemdir. Cam ve metal için kullanılabilir. Bir kaba sığabilecek büyüklükte eşyalar ise sabunlu sıcak su içinde bekletilir.

Daha fazla göster
493 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: