Fenugreek Boy Otu(Çemen) Tohumu Nasıl Çimlendirilir?
Fenugreek Boy Otu(Çemen) Tohumunu çimlendirmeden önce bir müddet(1 gün) suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.
Çemen Tohumu
Latince Adı :Trigonella foenum-graecum
Diğer Adları :Boyotu, Buyotu
Baklagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz
havzası olan çokyıllık otsu bitkidir. 60-100 cm. boylanabilen çemenotu
ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu
bölgesinde kültürü de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak
kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi
zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç
yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz
çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20
adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür.
Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları
seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır.
Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, % 30″a varan oranda
yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve
kumarin adlı maddeleri içerir. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan
bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada
tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu "çemen” adlı
macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemenotunun
yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze
olarak da tüketilir.
Tıbbi Etkileri ve Kullanımı : Çemenotunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:
• Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
• Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.
• Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.
• Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
• Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir.
• Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
• Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
• Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir
Bu üründe hiç yorum bulunmamaktadır.
Yorum eklemek için giriş yapıp ürünü satın almanız gerekir.