Kendinizi içerisinde huzurlu ve güvende hissedeceğiniz bir yaşam alanı yaratmak için küçük biblolardan duvar ve zemin döşemelerine kadar her ayrıntıda kişiliğinizi bulmanız gerekir. Kendinizi ait hissettiğiniz bir ortamda yaratıcılığınız artacağı gibi olumlu bir yaşam sürme olasılığınız da yükselir. Tam da bu nedenle farklı renk ve boyutlarda tasarlanan karo çeşitleriyle yaşam alanınızı, tarzınızı yansıtacak bir şekilde dizayn etmeniz mümkündür. Bu ürünler, seramik malzemeden üretilmesiyle öncelikli olarak soğuk zemin şeklinde ifade edilen banyo ve tuvalet gibi mekânlarda kullanılır. Ancak gelişen teknolojilerle farklı renk, desen ve boyutların da işin içine girmesi sayesinde bu ürünlerin kullanım alanları salon ve yatak odası gibi farklı alanlara kadar genişlemiştir.
Bu ürün, temelde düz ve pürüzsüz yüzeyli seramikten levhalar kesilmesiyle elde edilen kaplama malzemesi olarak bilinir. Yaygın olarak kil, kum ve diğer doğal bileşenlerin karışımından oluşan seramikten elde edilir. Seramiğin yanı sıra kiremit, doğal taş, metal veya cam gibi materyallerden üretilen çeşitleri de bulunur. Seramik karolar, büyük boyutları ve yüksek yüzey dayanımları sayesinde sıklıkla zemin kaplaması olarak tercih edilir. Karo taşı modelleri, mekânın genel havasına göre mermer desenli, beton görünümlü veya çini desenli olabilir. Selçuklu, Rum ve Osmanlı esintilerinin görüldüğü otantik modeller de bulunur. Siz de kişiliğinizi yansıtacak renk ve desenlerle tüm yaşam alanlarınızda karo zemin kaplamasını tercih edebilirsiniz.
Geçmişe duyduğu özlemi estetik bir biçimde dışa vurmak isteyenler, yaşam alanlarında sıklıkla nostaljik parçalara yer verir. Kimi zaman büyük büyük dedelerden kalma bir plakçalar olarak karşılaşılan bu dışa vurum kimi zaman da koyu renkli duvar badanalarıyla kendini gösterir. İhtişamlı duvarları ve antika eşyaları tamamlamanın güzel yolu ise desenli yer döşemelerinden geçer. Yaşam alanınızda nostaljik bir hava yaratırken modern çağa da ayak uydurmak istiyorsanız desenli karolar tam size göre olabilir. Farklı desenleriyle her beğeniye hitap eden modeller, otantik bir dekorasyon için mükemmel tamamlayıcılar arasında yer alır. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı kültürlerini yansıtan çini desenli ürünlerle hem iç hem de dış mekânda otantik bir atmosfer yaratmak mümkündür.
Yeşilçam denildiğinde akla gelen geometrik desenler ve kontrast renkler, yer döşemelerinde de kendine yer bulur. Kahverengi, turuncu, gri, krem, lacivert gibi alakasız görünen renklerin geometrik şekillerle yakaladığı mükemmel uyum, desenli ürünler sayesinde salonlardan banyolara kadar birçok alanı süsleyebilir. Bunun yanı sıra bordür ve çini karo çeşitleriyle de otantik bir dekorasyon stili yakalamak mümkündür. Hatta bu tip otantik desenlere sahip modeller yalnızca evlerde değil; alışveriş merkezi, devlet daireleri, hastaneler, kafe ve restoran gibi işletmelerde de sıkça kullanılır. Siz de birbirini takip eden simetrik şekillerden veya gelişigüzel renk geçişlerinden meydana gelen ürünlerle yaşam alanlarınıza hareket katabilirsiniz.
Karo döşeme, çini gibi otantik desenleriyle akıllara kazınan bir yapı malzemesi olsa da bu ürünün düz veya sade desenli modellerini bulmak da mümkündür. Sadeliğin ön plana çıktığı modern dekorasyon stillerinde kullanıma uygun karo çeşitleri de bulunur. Özellikle mermer veya beton desenli karolar sayesinde salon ve yatak odası gibi sıcak alanlarda bile seramik şıklığından mahrum kalmazsınız. Beyaz üstüne koyu tonlarda damarların bulunduğu mermer desenli karolarla daha ferah ve aydınlık bir iç mekân yaratmak mümkündür. Siyah üzerine beyaz damarlı mermerler ise özellikle daha geniş mekânlarda lüks ve ihtişamlı bir görünüm yaratmaya yardımcı olur. Ancak siyah gibi koyu renkli karo çeşitlerini, alan daraltma ihtimaline karşın bolca ışık alan ve yüksek tavanlı mekânlarda kullanmak daha doğru olacaktır.
Üç boyutlu, illüzyon, geometrik, soyut sanat ve daha birçok temaya sahip karolar hem kamuya açık alanlarda hem de evlerde modern ve dinamik bir dekorasyon için oldukça uygundur. Bunun yanı sıra modern ve geleneksel yaklaşımların iç içe geçmiş olduğu eklektik dekorasyon stilinde de kullanımı oldukça yaygındır. Örneğin kazayağı desenli siyah beyaz karolarla kaplanmış bir zeminle çıta uygulamalı bordo renkli duvarların uyumu eklektik tarzda rahatlıkla kullanılabilir. Söz gelimi evinizi ister klasik isterseniz de modern şekilde döşeyin, her iki koşulda da tarzınızı yansıtacak karo seramik modellerini bulabilirsiniz.
Karo seramikler, yaygın olarak kare formu ve ortalama boyutlarıyla akıllarda yer edinir. Ancak farklı mekânlarda estetik açıdan maksimum verim almak için farklı boyut ve şekillerde üretilen seramikler de bulunur. Bu yapı malzemeleri, sıklıkla kare formda kullanıcıya sunulsa da üçgen, dikdörtgen, beşgen ve altıgen gibi farklı geometrik şekillerde üretilen çeşitleri de bulunur. Altıgen şekilli döşeme malzemeleri, özellikle banyo yer ve duvarlarında estetiği ve hijyeni bir araya getirmesiyle beğeni kazanır. Pürüzsüz yüzeyi sayesinde kolayca temizlenen bu ürünler, altı kenarlı formu sayesinde birbirleriyle alışılmışın dışında bir şekilde bütünleşir. Altıgen formlu seramikler, banyoların yanı sıra mutfak zeminlerinde ve tezgâh aralarında da sıkça kullanılır.
Bu yapı malzemelerini, birbirinden ayıran bir diğer unsur ise karo ölçüleridir. Standart şekilde tasarlananlar, sıklıkla 40 cm genişliğe ve yine 40 cm uzunluğa sahip olur. Ancak daha minimal uygulamak için mozaik tarzında 15 x 15 santimetrelik çeşitleri de bulunur. 30 x 30 cm’lik seramikler ise ortalama boyutlarıyla hemen hemen her mekânda rahatlıkla kullanılabilir. Karo fiyatlarının boyutlara paralel olarak artıp azalacağını da unutmamak gerekir. Örneğin 30 x 30 karo taşı fiyatlarının 120 x 120 cm’lik olanlara göre daha uygun aralıklarda seyretmesi oldukça doğaldır. Siz de hem bütçenize hem de uygulama alanınızın özelliklerine göre farklı boyutlardaki ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.
Karo, genel anlamda seramik plakalardan kesilerek hazırlanan kare şekilli bir yer döşemesi malzemesidir. Kalınlığı, yüksek yük kapasitesi ve yüzey dayanımı sayesinde hem iç hem de dış mekânda zemin kaplaması olarak tercih edilebilir. Ancak daha uzun ömürlü kullanım ve estetik bir görünüm için karo yer döşemesi yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunur:
Yaşam alanlarınızı yenilerken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise zemin karo taş fiyatlarıdır. Hem bütçenize hem de beğenilerinize uygun bir seramik seçerek evinizi, bahçenizi, iş yerinizi ve daha birçok alanı daha estetik ve modern bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Başta banyo, tuvalet ve mutfaklar olmak üzere birçok alanın zeminine döşenen seramikler, sıklıkla karo olarak bilinir. Bir çeşit seramik olan bu yapı malzemesi; renk, desen, boyut, kalınlık ve şekil gibi unsurlara göre birbirinden ayrılır. Siyah, beyaz, kahverengi, gri, lacivert, pembe ve daha birçok renkte zemin seramiği bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra mermer desenli, beton görünümlü, parke görünümlü, ahşap gibi doku ve desen açısından da diğerlerinden ayrılan ürün seçenekleri mevcuttur. Buna bir de Selçuklu, Osmanlı ve Rum desenleri eklendiğinde hem geleneksel hem de modern dekorasyonlara hitap eden geniş bir ürün skalası meydana gelir. Özellikle çini desenli ürünlerin mavi, yeşil, kırmızı, sarı, kahverengi beyaz ve gri tonlarıyla istisnasız her dekorasyon stilinde yer aldığı görülebilir.
Zemin kaplama ürünlerini birbirinden ayıran bir diğer unsur ise fiyatlardır. Farklı markalar tarafından kullanıcılara sunulan bu döşeme malzemeleri; içerik kalitesi, renk, desen, kesim, boyut, doku, paket içeriği ve kullanım alanı gibi unsurlara göre farklı fiyatlara sahip olabilir. Yani karo taşı fiyatlarının, ürünün boyutlarının artmasıyla doğru orantılı olarak yükselmesi son derece doğaldır. Boyutları, renkleri ve desenleriyle birbirinden etkileyici kaplama seçeneklerini bulabileceğiniz ilk adres ise doğal olarak Koçtaş’tır. Siz de sevdiklerinizle Koçtaş mağazalarında veya web sitesinde keyifli bir tur atarak yaşam alanınızı canlandıracak zemin kaplama ürünlerini bütçe dostu fiyatlarla bulabilirsiniz.
Bu ürün, iç ve dış mekân dekorasyonunda öncelikli olarak zemin döşemesi amacıyla kullanılan bir kaplama malzemesidir. Seramik plakaların belli boyut ve şekillerde kesilmesiyle elde edilir. Kalınlığı, yüzey dayanımı ve az su emme ihtimali sayesinde sıklıkla zeminleri yenilemek için kullanılan bir yapı ürünüdür.
Ürünün uygulaması; diğer zemin döşemelerinde olduğu gibi planlama, ölçümleme, test etme, yapıştırma, kurumaya bırakma, derz doldurma adımlarından ibarettir. İlk adımda zemin iyileştirmesi yaparak seramik harcını yaymalı ve derz boşluklarını da atlamadan parçaları yerleştirmelisiniz. Seramik harcı kuruduktan sonra fayans aralarını derz harcıyla doldurarak tamamen kuruyana kadar bekletmeniz yeterlidir.
Ürün; yüksek yüzey dayanımı, kalın etli yapısı, düşük su emme ihtimaliyle zemin döşemesi olarak kullanılır. İç mekânda banyo, tuvalet, mutfak, salon ve koridor gibi alanların zeminlerini daha estetik bir görünüme kavuşturmak için kullanılır. Dış mekânda zemin uygulamasının yanı sıra binaların dış cephelerini sert hava koşullarından korumak için de tercih edilebilir.
Satın alma aşamasında dikkat edilmesi gereken ilk unsur, uygulama alanının ölçüsüdür. Zeminin kenar ve köşeleri nedeniyle oluşacak kesimleri hesaba katarak alan metrekaresinden daha fazla miktarda ürün almak gerekir. Ayrıca dar alanları daha basık ve kasvetli göstermemek için çok desenli, koyu renkli veya küçük parçalı olanlardan yana seçim yapmamakta fayda vardır.