200 TL Üzeri Kargo Bedava

Mikrofon

Filtreler
Özellikler
-
Fırsatlar
Fırsatlar

İşlevsel Mikrofon Modelleri

Ses kaydı ve iletimi için kullanılan mikrofonlar, farklı modellerde sunulur. Mekanik ses dalgalarını elektriksel sinyallere çevirerek kayıt eder. Müzik, konuşma ve ortam seslerini kaydederek saklama yada yayınlamak için önemlidir. Telefon, bilgisayar ve radyo gibi cihazlarda ise sesi iletmek için kullanılır. Büyük bir izleyici kitlesine konuşmacının ve sanatçının sesini ulaştırmak için kaliteli mikrofon modelleri tercih edilmelidir. Zayıf seslerin yükseltilmesi ve geniş alanlara yayılması için profesyonel mikrofon modelleri uygun olur.

Sesli asistan özelliği olan akıllı cihazlar mikrofonu, kullanıcının sesini tanımak ve uygulamayı çalıştırmak için kullanır. Farklı amaçlarla kullanılan ses algılayıcı cihazlar günlük ve profesyonel yaşamda önemli bir yere sahiptir.

Mikrofon Nasıl Çalışır?

Ses dalgaları, mikrofonun membranını titreştirir. Membranın titreşimi, mıknatısın manyetik alanında bir elektriksel gerilime neden olur. Mekanik ses dalgalarının elektriksel sinyallere dönüştürülmesi sayesinde mikrofon çalışır. Membranın hareketi bobin içinde sinyal dönüşümünü sağlar.

Elektret, kalıcı bir elektrik yüküne sahip bir malzemedir. Kondenser mikrofonun polarizasyonunu sürekli hale getirir. Ses dalgaları, elektret mikrofonun membranını titreştirir ve kapasitansı değiştirir. Bu değişim ses sinyallerinin algılanmasına ve kayıt edilmesine yardımcı olur. Farklı mekanizmalara sahip mikrofon modelleri kendi düzeneklerine göre çalışır.

Yüksek ses basınçlarına dayanıklı olan dinamik mikrofonlar, canlı performanslarda ve konserlerde sık kullanılır. Hassas ve detaylı ses kaydı yapılmak istendiği ise kondenser mikrofonlar tercih edilir. Elektret mikrofonlar, taşınabilir tasarımı ve düşük enerji ihtiyacı ile pratik bir kullanım sunar. Her mikrofonun kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunur.

Ses alıcılarının frekans ve basınç değerini ölçen teknik özellikleri vardır. Her etkinlik için farklı bas değerleri gerekir. Konser ve açık alan organizasyonlarında yüksek bas değeri sunan ses ekipmanları tercih edilir. Podcast, sunum ve eğitim gibi profesyonel içerik oluşturmak için daha ortalama bir bas değeri yeterli olabilir.

Mikrofon Çeşitleri

Ses kayıt cihazları farklı mekanizmalarda üretilir. Değişik çalışma prensibine sahip olan mikrofonlar kullanım amacına ve işlevsel özelliklerine göre tercih edilir. Dinamik mikrofonlar, uygun fiyat avantajı ile sık kullanılır. Elektromanyetik indüksiyon prensibiyle çalışır. Yüksek ses basınçlarına dayanıklı olduğu için canlı performans gösterilen etkinliklerde rahatlıkla tercih edilebilir. Kondenser mikrofonlar, bir kapasitör prensibi kullanılarak çalışır.

Hassas ve detaylı ses kaydı almak için etkilidir. Enstrüman kaydı almak için önemli bir araçtır. Elektret mikrofonlar, taşınabilir mobil cihazlarda yer alır. Düşük güç tüketimi ve kompakt tasarımı ile işlevsel bir kullanım sunar.

Yaka Mikrofon

Giysilerin üzerine yerleştirilen ve konuşmacıların sunum sırasında sesini tüm alana yaymayı sağlayan bu küçük ses cihazları kompakt tasarıma sahiptir. Hafif yapısı sayesinde taşınması kolaydır. Giysilerin yaka kısımlarına klipslendiği için bu ismi alır. Özellikle program sunucuları tarafından sık kullanılır. Yüksek duyarlı yapısı ile konuşmacıların en ufak sesini dahi yakalamayı başarır.

Kardioid ve süper kardioid polar desenleri sayesinde arka plandaki gürültüyü filtreler ve konuşmacının sesine odaklanır. Kablolu ve kablosuz modelleri bulunur. Kullanım amacına ve ortamın yapısına en uygun olan modeller tercih edilmelidir. Yaka kısımda yer aldığı için konuşmacının elleri serbest kalır.

Performans sanatçıları ve sunucular için bu ses cihazları hareket özgürlüğü sağlar. Yaka ses alıcılarını kullanırken giysilerin konumuna dikkat etmek gerekir. Alıcının üzerine gelen giysiler, ses kalitesini olumsuz etkileyebilir. Gelişmiş ek özellikler sunan ses alıcıları çevresel etkenlerin meydana getirdiği gürültüleri yok etmek için tasarlanmıştır. Ses alıcınızın özelliklerine göre ekipmanı doğru noktaya yerleştirmeniz önemlidir.

Kablosuz Mikrofon

Taşınabilirlik ve kullanım açısından avantaj sağlayan kablosuz ses cihazları, herhangi bir ses iletimi için kabloya ihtiyaç duymaz. Alıcı ve verici şeklinde isimlendirilen iki ana bileşenden oluşur. Verici sesi yakalar ve radyo frekansları ile alıcıya iletir. Bu sayede kablosuz bir aktarım gerçekleşir. Kablosuz ses cihazlarını kullanırken doğru frekansı kullanmak önemlidir. Frekansın doğru olması ses kalitesini etkiler.

Pil ve şarj edilebilir bataryalar ile çalışan kablosuz modeller, uzun süreli kullanım sağlar. Dijital ve analog ses iletim sistemlerini kullanan çeşitleri vardır. Dijital iletişim sistemi kullanan modeller daha temiz ve detaylı ses kaydı yapar. Analog modeller ise daha kolay kullanılır ve dayanıklıdır. Kablosuz ses alıcıları estetik bir görünüm yaratır. Kablo kargaşasını ortadan kaldırmak için idealdir.

Yayıncı Mikrofon

Seslendirme, radyo yayını, podcast gibi içerikler üreten kişiler için önemlidir. Hassas ve duyarlı yapısı ile ses kalitesini üst düzeyde tutar. Sesi net ve detaylı şekilde yakaladığı için profesyonel bir kayıt sunar. Sağlam malzemelerden yapıldığı için titreşim, darbe ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Uzun saatler boyunca kullanıma uygundur.

Özel polar desenleri sayesinde gürültü önleyici bir performans gösterir. Yüksek ses basınçlarını ideal şekilde ayarlar. Şok emici özelliği, ses titreşim ve elle çarpma gibi durumlarda kusursuz bir ses yayını sağlar. Profesyonel ses kaydı için kullanılan standart XLR konektörüne sahiptir. Ses sinyallerini ses masasına ileterek gerekli düzenlemelerin yapılabilmesine olanak verir.

Bluetooth Mikrofon

Bluetooth erişim sistemini kullanan ve mobil cihazlarla bağlantı kuran bu ses aletleri, kullanıcılarına hareket özgürlüğü sunar. Belli bir alan içinde etkili performans gösteren tasarımlar, taşınabilir özelliğe sahiptir. Konuşmalar, sunumlar, podcasting, vokal kayıtları ve canlı performanslar gibi birçok etkinlikte kullanılabilir. Arkadaşlar arasında eğlenceli vakit geçirmek için düzenlenen karaoke oyunlarında öne çıkar. Pil ömrü dayanıklı olan modeller, uzun süre kullanılır. Çift yönlü konuşma özelliği sunan bluetooth ses cihazları, işlevsel bir kullanım sağlar. Ses kalitesini yükseltmek ve bağlantıyı güçlendirmek için kabloyla tercih edilebilir.

Kulaklık Mikrofon

Telefon görüşmeleri, oyunlar, çevrimiçi toplantılar, ses kaydı gibi uygulamalar için kullanılan mikrofonlu kulaklık  modelleri, hem ses kayıt eder hem karşı taraftan gelen sesi iletir. Çift yönlü bir iletişim sağlar. Kulaklık ve mikrofonun bir araya gelmesi ile oluşturulan işlevsel bir tasarıma sahiptir.

Kulak içi, dışı ve arkası şeklinde farklı tasarımları bulunur. Kulaklık kullanım alışkanlıklarınıza göre seçim yapabilirsiniz. USB bağlantısı ve Bluetooth sistemi ile hem kablolu hem kablosuz kullanılan modelleri yer alır. Gürültü engelleyen sistemlere sahip olan tasarımlar daha kusursuz bir ses deneyimi yaşatır. Özellikle oyuncu kulaklıkları çevreden gelen gürültüyü engeller ve oyunun seslerini çarpıcı şekilde sunar.

Hoparlörlü Mikrofon

Hoparlör ve mikrofon özelliklerini aynı anda sağlayan bu cihaz, sesinizi kaydettiğiniz gibi dinlemenize yardımcı olur. Hoparlörlü tasarımların temel görevi sesi kaydetmektir. Kaliteli ses deneyimi sunan hoparlör, kullanıcının kaydettiği sesi istediği zaman dinlemesini sağlar. İçerik üreticileri, podcast yapımcıları ve canlı yayın kullanıcıları için ideal bir seçim olur. Kablosuz ve USB bağlantısı sayesinde farklı elektronik cihazlarla birlikte çalışır. Ses düzeyi, ton kontrolü ve sessizleştirme gibi ses kontrol düğmelerine sahiptir. Günlük yaşamda ve profesyonel düzeyde rahatlıkla kullanılabilir.

Kablolu Mikrofon

Kablo ile ses sinyallerini ileten cihazlara verilen isimdir. Ses dalgalarını yakalayan cihaz, kablo bağlantısı sayesinde bu sinyalleri kayıt cihazına ulaştırır. Profesyonel yayınlarda sık tercih edilir. Kablo uzunlukları kullanım amacına göre değişir. Konser ve müzik etkinliklerinde uzun kablolu modeller uygun olurken stüdyo kayıtlarında daha kısa kablo tasarımları kullanılır. Düz ve spiral kablo çeşitleri ile üretilir.

Spiral kablo modelleri, gürültüyü engelleme performansı ile daha iyi sonuç verir. Mikrofon tasarımında XLR ve TRS konnektörleri kullanır. Ses kayıt ve iletim cihazı tarafında ise uygun konnektörlere ihtiyaç duyar. Bağlantının doğru şekilde yapılması sesin kalitesini etkiler. Güvenilir markaların dayanıklı ürünleri tercih edildiğinde daha iyi sonuç alınır. Mikrofon kablosu, mikrofondan gelen ses sinyallerini analog elektrik sinyallerine dönüştürür. Bu sayede ses kayıt cihazına kayıt yapılabilir. Geleneksel bir yöntem olmasına rağmen hala günümüzde kullanılır. Dayanıklı ve sağlam bağlantıları sayesinde etkili ses kaydı sunar.

Mikrofon Tutucu Nedir?

Performans sırasında mikrofonun sabitlenmesi ve desteklenmesi için kullanılır. Ses alıcısının sabit şekilde kalması gereksiz titreşim ve gürültünün önlenmesi için önemlidir. Temiz bir ses kaydı yapmak için alıcının modeline ve boyutuna uygun tutucu aparatları kullanmak gerekir. İhtiyaca göre farklı yerlere monte edilen tutucular, masaüstü ve stüdyo tarzı montaj seçenekleri sunar.

Pozisyonu ayarlamak için farklı esneklik ve duruş şekilleri sunan portatif tutucu modelleri daha işlevsel bir kullanım yaratır. Bazı tutucu modellerinde alıcının kablosunu daha düzenli hale getirmek için alanlar vardır. Kullanım amacınıza ve ortamın yapısına göre mikrofon tutucu modellerini tercih edebilirsiniz.

Şarjlı Mikrofon

Şarj edilebilir dahili pil ve batarya ile üretilen bu ses alıcılar, kablosuz kayıt yapmak isteyenler için idealdir. Hareket özgürlüğü sunan tasarımı kablo karmaşasını önler. Şarj edilebilir batarya ve pil içerdiği için doğaya karşı duyarlı bir yaklaşım sunar. Taşınabilir yapısı ve mobil cihazlara uygunluğu ile işlevsel bir kullanım sağlar. Podcasting, vokal kayıt, sunumlar, video konferanslar ve canlı performans gibi farklı organizasyonlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bataryasının yeterli seviyede dolu olmasıdır. Batarya ömrü takip edilmeli ve piller gerektiğinde yenileri ile değiştirilmelidir.

Oyuncu Mikrofon

Video oyunlarında iletişim kurmak için kullanılan ses alıcılarına denir. Takım üyelerinin ve rakiplerin oyun içinde sesli komutlar vermesini sağlar. Çevresel gürültüyü engelleyen ve sadece oyuncunun sesini karşı tarafa ileten gelişmiş sistemleri vardır. Esnek mikrofon kolu ve tutucuları sayesinde oyun sırasında istenilen pozisyona getirilebilir. Oyunun heyecanına kapılan kullanıcıların farklı ses düzeylerini en iyi şekilde yansıtır.

Açma/kapama düğmesi, ses düzeyi ayarları ve sessizleştirme gibi işlevsel detaylarla oluşturulan tasarımı pratik bir kullanım sunar. Kulaklık ile birlikte tasarlanan modeller yüksek konfor sağlar. Uzun oyun oturumlarında kullanılabilen oyuncu mikrofonları kaliteli malzemelerden üretilir.

Mikrofon Seti Nedir? İçinde Neler Bulunur?

Set içinde farklı kullanım amaçlarına yönelik mikrofon tasarımları yer alır. Dinamik ve enstrüman mikrofonları en çok öne çıkan seçenekler arasındadır. Ses alıcısını sabitlemek için tutucu aparatları set içinde vardır. Bu sayede performans sırasında sesin daha temiz aktarılması sağlanır. Kablolar, ses alıcılarının ve kayıt cihazlarının bağlantıda kalması için önemlidir.

Farklı tasarımlarda ve uzunluklarda üretilen kablo modelleri set içinde yer alarak işlevsel bir kullanım sunar. Pop filtreleri, nefes alış veriş seslerinin kayıt içinde yer almamasını sağlar. Pürüzsüz bir ses deneyimi için bu filtrelerin kullanılması gerekir. Taşıma çantaları ve kılıfları, ses cihazlarının çevresel etkenlere maruz kalmasını önler. Taşıma sırasında kolaylık sunar. Set tercih ederken içeriğine önem vermek gerekir.

Mikrofon Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ses iletimi ve kayıt için kullanılan aletlerin doğru seçilmesi önemlidir. Bazı unsurları göz önüne alarak seçim yaparsanız daha iyi sonuç elde edebilirsiniz;

  • Konuşma, şarkı söyleme, enstrüman kaydı, canlı performans ve podcast gibi farklı uygulamalar için üretilen ses alıcıları incelemek önemlidir. Kullanım amacına göre ses sistemlerinin özelliklerini belirleyebilirsiniz. Konser ve canlı performans gibi etkinliklerinde daha kaliteli ses aktarımı yapan profesyonel modelleri seçmeniz gerekir.
  • Kardioid, süper kardioid, omni-direksiyonel ve figür sekiz polar desenleri arasından uygun olanı tercih etmeniz gerekir. Ses alıcılarından desenler önemlidir. Sesin kalitesi ve temiz bir kayıt olması için doğru desenler kullanılmalıdır.
  • Yüksek duyarlılığa sahip kaliteli ses alıcıları en ince ses detaylarını bile iletir. Profesyonel anlamda bir içerik oluşturmak için yüksek duyarlılığa sahip modeller seçilmelidir. Çevresel gürültüyü engelleyen ses alıcıları işlevseldir.
  • Bağlantı şekli diğer cihazlarla birlikte ses alıcıları kullanmak için önem taşır. Ses ekipmanlarının kolay şekilde birbirine bağlanması etkinlik anında kolay bir kullanım sunar. Ses alıcısı seçerken bağlantı türlerine dikkat etmelisiniz.
  • Dayanıklı ve kaliteli malzemelerden üretilen ses ekipmanları iyi sonuç verir. Mikrofon seçerken güvenilir markaların sunduğu gelişmiş modelleri inceleyebilirsiniz. Özellikle canlı performans ve konserler için dayanıklı ses alıcılar seçilmelidir.

Mikrofon Kullanımında Ses İyileştiren Detaylar

Ses kaydı ve aktarımında ekipmanları doğru şekilde kullanmak kaliteli bir içerik oluşturmanızı sağlar. Ses alıcıların tasarımına uygun şekilde kullanılması kaliteli bir ses deneyimi için önemlidir. Ses alıcısı kaynağa yakın şekilde konumlandırılmalıdır. Yaka mikrofonları, ses kaynağına yakın durması için etkili tasarıma sahiptir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, doğru uzaklığın belirlenmesidir. Kaynağa ne çok yakın ne çok uzak olmalıdır.

Pop filtreli ses alıcıları, çevreden gelen gürültülerin engellenmesi ve nefes seslerinin yok edilmesi için etkilidir. Temiz bir ses kaydı oluşturmak için filtreli alıcıları seçmeniz gerekir. Kayıt yaparken sessiz bir ortamda bulunmak, kapı ve pencereleri kapatmak, gürültü engelleyen izolasyon malzemelerini kullanmak önemlidir.

Ses alıcıları üzerinde yer alan hassas ve kazanç ayarlarını doğru belirlemeniz gerekir. Hassasiyet ayarını yükseltirken kazanç ayarını düşürmeniz önem taşır. Bu sayede dengeli bir ses kaydı elde edebilirsiniz.

Kablolu ve Kablosuz Mikrofon Arasındaki Farklar

Kablolu ses alıcıları ses sinyallerini fiziksel bir bağlantı üzerinden iletir. Kaynaktan alınan ses verileri kayıt cihazına XLR veya TRS konnektörlerle aktarılır. Kablosuz ses alıcıları radyo frekanslarını kullanır. Hareket özgürlüğü sunan kablosuz tasarımlar kompakta tasarıma sahiptir. Hafif yapısı ile kolayca taşınabilir. Mobil cihazlarla uyumlu olan kablosuz modeller işlevsel bir kullanım sunar. Kablolu ses ekipmanları daha sabit bir tasarım yaratır. Dayanıklı yapısı sayesinde profesyonel etkinliklerde tercih edilir.

Kablolu ekipmanlar kurulum gerektirir ve kablo karmaşası yaratır. Ancak profesyonel bir kayıt elde etmek için gelişmiş özelliklere sahiptir. Sesin aktarımında daha az sorun yaratır. Kablosuz ses alıcıları gereksiz dağınıklığı önler. Ama kullanım sırasında bazen sinyal kaybı ve titreşim gibi olumsuz durumlar oluşturabilir.

Kablosuz ses cihazları şarj edilebilir batarya ve pil ile çalışır. Enerjisini sürekli kontrol etmek gerekir. Uzun etkinliklerinde bataryanın azalması sorun yaratabilir. Kablolu ses cihazları şarj etme durumu olmadığı için daha uzun süreli kullanım sağlar.

Her iki ses alıcısının avantajları ve dezavantajları vardır. Seçim yaparken kullanım amacına, etkinlik türüne ve kullanıcı özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Mikrofon Fiyatları

Mikrofon fiyatları; tasarımına, kullanım amacına, işlevsel özelliklerine göre değişir. Dinamik ses alıcıları kondenser modellere göre daha uygundur. Kaliteli bileşenlerden oluşan ve yüksek performans gösteren ses cihazları üst düzey fiyat segmentine sahildir. Güvenilir markaların sunduğu ses ekipmanları ile benzersiz bir sesli içerik oluşturabilirsiniz.

Çok yönlü polar desenler, ses alıcılarında hassasiyeti yükseltir. Bu nedenle fiyat olarak artış görülebilir. Kullanım amacınıza göre polar desenlerini inceleyebilir ve fiyat üzerindeki etkilerini değerlendirebilirsiniz.

Kablolu ve kablosuz ses alıcıları fiyat olarak değişkenlik gösterir. Kablolu modeller dağınıklık yaratır ve sabit bir kullanım sunar. Bu nedenle fiyat olarak daha ortalama seviyelerde yer alır. Kablosuz ses alıcıları farklı mobil cihazlarla anında bağlantı kurabilir. Hafif ve taşınabilir yapısı sayesinde işlevsel bir kullanım sunar. Ek özellikleriyle birlikte gelişmiş bir teknolojiye sahip olan kablosuz modeller yüksek mikrofon fiyatları ile satılır. İhtiyacınızı doğru belirleyerek uygun olan ses alıcısını seçebilirsiniz. Her bütçeye hitap eden mikrofon fiyatları farklı özellikler sağlar.

Gürültü engelleme, yankı önleyici özellikler ve dijital işleme yetenekleri gibi ek özellikler mikrofon fiyatlarını etkiler. Yüksek performans için sunulan ek özellikler yüksek fiyatlar yaratır. Profesyonel kayıt ve konser etkinlikleri için ek özellikler sunan modelleri tercih edebilirsiniz.

Sağlam malzemelerden üretilen ve yüksek ses kalitesi sunan mikrofon fiyatları, erişilebilir seçenekler ile Koçtaş’ta bulunur. Sektörün önde gelen markalarının sunduğu benzersiz modelleri inceleyerek ihtiyacınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Koçtaş, uygun mikrofon fiyatları ile her bütçeye hitap eder. Sesli içerikler oluşturmak ve bütçenizi fazla zorlamadan ses aktarımı yapmak için Koçtaş’ın sunduğu ürünlere göz atabilirsiniz.

Mikrofon Modelleri ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kablolu ve kablosuz mikrofon arasındaki fark nedir?

Ses kaynağından çıkan dalgaları kablosuz modeller radyo frekanslarını kullanarak aktarır. Kablolu ses alıcıları ise fiziksel bir bağlantı kullanır. Taşınabilirlik sağlayan hafif tasarıma sahip kablosuz seçenekler, pratik bir kullanım sunar. Kablolu ses ekipmanları daha kesintisiz bir ses deneyimi yaratır. Kullanım amacına göre seçim yapılabilir. Mikrofon fiyatları tasarıma göre değişebilir.

Mikrofon alırken nelere dikkat edilmeli?

Ses alıcıları arasında seçim yaparken kalitesine, tasarımına, kullanım şekline ve dayanıklılığına önem vermek gerekir. Röportaj, podcast ve sunum gibi etkinlikler için şarj edilebilir bataryaya sahip ses ekipmanları tercih edilebilir. Konser ve açık hava gösterileri için kablolu modeller daha uygun olur.

Mikrofon bası kaç olmalı?

Bas, alçak frekans seslerin ne kadar etkili şekilde aktarıldığını gösterir. Hertz olarak da ifade edilebilir. Ses alıcısının teknik özelliklerini inceleyerek doğru bas değerini tercih edebilirsiniz. Kullanım amacına göre ideal olan bas seviyeleri değişebilir. Vokal ses kayıtları için kullanılan cihazlar ile podcast içeriklerin oluşturulmasında tercih edilen ses alıcıları farklıdır.

Mikrofon nasıl çalışır?

Ses alıcıları, kaynaktan çıkan dalgaları mekanik titreşimlere dönüştürür. Elektriksel sinyaller kayıt cihazına ulaşır. Kablolu ve kablosuz modeller farklı aktarım sistemlerini kullanır. Ses alıcısının kalitesi ve konumu içeriğin performansı üzerinde etkilidir. Farklı mikrofon çeşitleri her kullanım amacına hitap eder. Bas seviyeleri sesin hassasiyetini yansıtır. Uygun bas seviyesi teknik bilgilerde yer alır.

En Çok Satan Mikrofon Hangileri?

Koçtaş Mikrofon kategorisinden en çok satan 5 ürün;

  1. Winex Usba+tf Sd Kart+3.5mm Aux Girişli Bluetooth Karaoke Mikrofonu Gold
  2. Daytona K9-c2 Type-c+iphone+3,5mm 2'liyakami̇krofon Kablosz (gir:lightning+tip-c+3,5mm=>çık:2mi̇krofon)
  3. Magicvoice Masa Üstü Hareketli Akrobat Mikrofon Tutucu
  4. Sunix Bluetooth Kareoke Mikrofon Gold Mcf-10
Daha fazla göster
43 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: