Peşin Fiyatına  7 Taksit

Şalter

Filtreler
Özellikler
-

Elektrik Sistemlerindeki Aksaklıkları Önleyen Şalter Özellikleri

Çeşitli elektrikli cihazların çalışması için ihtiyaç duyulan enerjinin yüksek voltajda gelerek cihazları bozmasını önleyen alete şalter denir. Farklı yöntemlerle üretilen enerji, türlü sistemler kullanılarak yaşam alanlarına güvenli bir şekilde ulaştırılır. Prizlerden iletilen enerjinin ev aletlerine kontrollü şekilde iletilmesi için farklı araçlardan yardım alınır.

Şalter, elektrikten faydalanılan birçok alanda güvenlik sağlaması sebebiyle kullanılır. Devrede bulunan elektrik enerjisinin akım gücünü dengeleme amacı taşıyan üründen evlerde yaygınca yararlanıldığı gibi okul, mağaza, kafe, ofis gibi alanlarda da gereksinim duyulur. Sahip oldukları nitelikler, tasarımlar ve kullanım alanları değişen cihazların ihtiyaç doğrultusunda farklı modellerinden faydalanılır. Şalter kutusu çeşitleri, şalterin korumalı bir alanda tutulmasına ve dekoratif görüntü oluşturmasına yardım eder.

Sanayi tipi ve ev tipi gibi elektrik akımlarına göre değişen alternatifler barındıran ürün, emniyetli bir kullanım ortaya çıkarır. Kompakt şalter, manyetik ve termik koruma sağlayabilen çeşitler barındırır. Devreyi kesme görevi gören ürünler, gerektiği zaman devreye girer ve görevini tamamlar. Farklı türlerdeki devrelerle problem çıkarmadan çalışabilme özelliğine sahip olan modeller, kısa devre ve benzeri durumlarda elektronik cihazları koruma görevi üstlenir.

Termik koruma, ısı artışına karşı devreyi koruma sistemine denir. Termik korumada şalterin nominal akım üzerinde uzun zamanlar boyu çalışmaması gerekir. Isıl genleşme katsayısı farklı olan iki metal preslenir ve böylece ortaya çıkan metal çifti yani bimetal, termik koruma sisteminde kullanılır. Aşırı akım oluştuğunda ısı artmaya başlar ve bimetal parçası genleşir. Isıl genleşme katsayısı daha yüksek olan metal, diğer metal parçanın üstüne yay şeklinde bir bükülme gösterir. Sehim denilen bükülmüş metal ve bimetal perdeye temas eder böylece sistemin çalışmasını tetikler. Birbirinden ayrılan kontaklar sonucu ana şalter elektriği keser ve elektrik sistemi korunur.

Manyetik koruma ise kısa devre durumunda oluşacak hasarı minimum düzeye indirmek amacı taşır. Kısa devre oluştuğunda kontaklar hızlıca açılır ve aradaki ark kısa süre içerisinde kesilir. Kısa devre oluştuğunda yüksek akım, manyetik çekirdek üzerinde indüklenme oluşturur. Ortaya çıkan manyetik kuvvet yay kuvvetini yener ve perdeyi hareket ettirir. Böylece trip konumuna gelir ve kontaklar açılarak devre kesilir. Kontak açıldığı vakit, iki iletken ucun arasındaki madde iyonize olur ve ortaya bir yanma reaksiyonu çıkar. Ortaya çıkan arkın sıcaklığı çok yüksek değerlere anlık erişme eğilimi gösterir.

Yüksek sıcaklık cihaza büyük ölçüde hasar verebilir. Arkın çevresindeki manyetik alan ile arka seperatörlere itilir. İtilme sonucu arkın boyu uzar ve incelme etkisi gösterir. Sonrasında ise seperatör plakaları arasında kopma gerçekleşir. Seperatörlerin yan duvarlarındaki malzeme, yapısı gereği arkın oluşturduğu yüksek sıcaklıktan dolayı gaz çıkışı meydana getirir. Gaz, arkın söndürülmesi hususunda önemli bir etkendir.

Birbirinden çeşitli cihazlar arasından kullanım alanınıza uygun bir tercih gerçekleştirmek oldukça önemlidir. Teknik özellikler, ölçüler gibi etkenlere bakıldığı gibi şalter fiyatları da seçim sırasında göz önünde bulundurulmalıdır.

Farklı Alanlarda Kullanılan Şalter Çeşitleri

Yaşam alanlarındaki güvenli elektrik kullanımı ortamını hazırlamak için çeşitli devre düzenleyicilerden yararlanmak gerekir. İletilen güç kimi zaman yüksek kimi zaman ise alçak olur. Dengesiz iletilen güç, elektrik ile çalışan cihazların hasar almasına hatta bozulmasına sebebiyet verir. Kısa devre oluşumunu engellemek ve voltaj düzeyini kontrol altına almak adına şalter çeşitlerinden yararlanılır. Türleri; pako, kompakt, çift devirli, termik, manyetik gibi değişkenlik gösterir. Ev ya da sanayi tipi elektriğin kullanıldığı tüm alanlarda cihazın farklı türleri arasından seçim yapılır.

Termik manyetik şalter, sistemleri manyetik ve termik aşırı akımlara karşı korumakla yükümlüdür. Elektrik sisteminde istenmeyen bir akım yükselmesi durumu oluştuğunda tmş şalter devreyi keser ve koruma sağlar. Arıza sonlandırıldıktan sonra ise cihaz üstündeki kol ya da mandal ile tekrar devreye alınması mümkün olur. Koruma sağlarken aynı zamanda ayırma işlemini de gerçekleştirir.

Diğer bir tür olan kaçak akım korumalı şalter; kısa devre, aşırı akım ve kaçak akım koruması yapabilme özelliklerine sahiptir. G korumalı şalter olarak da anılan akım korumalı ürünler üzerinden kaçak akımın hassasiyet değeri çeşitli araçlar yardımı ile ayarlanabilir.

Açık tip şalter ise, yüksek akımın enerjisinin yükseltilmesi ve kesilmesi amacıyla alçak gerilim devresini koruma amacı taşır. Yüksek akımları kesme niteliğine sahiptir. Üzerlerine birçok miktarda elektriksel ve mekanik aksesuar takılabilir. Tüm korumaları hassas biçimde çeşitli ünitelerle ayarlanabilir ayrıca haberleşme niteliği entegre edilebilir. Kullanım alanları arasında endüstriyel tesis ve elektrik santrallerinin kontrol etmek de vardır. Sebebi ise düşük voltajlı ekipmanı kontrol etme konusunda oldukça yüksek performans göstermesidir. Koruma sağladığı geniş alanların içinde jeneratör, elektrik makinesi, endüstriyel tesisler sayılabilir.

Motor koruma şalteri, motor yol verme uygulamalarında kullanılmak için imal edilir. Termik manyetik özelliğe sahip motor koruma türleri, ölçüsü itibariyle küçük fakat kesme kapasitesi açısından büyüktür. Motorda faz kaybı yaşandığında koruma niteliği taşır. Kısa devre durumu ile karşılaştığında çok hızlı bir süre içerisinde tepki verir.

Otomatik şalter, kompakt yapıya sahiptir. Konut uygulamalarında yaygınca kullanıldığı söylenebilir. Kısa devre ve aşırı akım koruma niteliklerini düşük kesme kapasitesi ile yerine getirir. Otomatik türler hanelerde de sıkça karşılaşılabilen bir cihazdır. Aşırı akım oluştuğunda enerjinin kesilmesini sağlar ve mandalı kullanılarak tekrar devreye sokulur.

Birçok farklı kullanım alanına uyumlu olarak çalışma gösteren ürünlerin çeşitlerini şalter fiyatları, özellikleri, tasarımları ve ölçülerini de inceleyerek elde edebilirsiniz.

Termik Manyetik Şalter Türleri

Termik manyetik şalter elektrik sistemlerini termik ve manyetik aşırı akımlara karşı korumakla yükümlüdür. Eğer istenmeyen bir akım yükselmesi olursa, devreyi keser ve böylece koruma sağlar. Sorun giderildiğinde de üzerindeki kol, mandal benzeri bir araç ile tekrar devreye alınabilen niteliktedir. Koruma ve ayırma işlevlerine birlikte taşıyan ürün, kendi içerisinde türler barındırır.

Manyetik termik şalter ürünleri dört farklı türe ayrılır. Çeşitleri manyetik, elektronik, ayarlanabilir ve sabit olmak üzere 4 tip ihtiyaç doğrultusunda kullanılır. Sabit tipteki modellerde termik ve manyetik akım aralığı ayarlanamaz. Kısa devre koruması sağlamak üzere zaman gecikmesi ayarı da barındırmaz. Özellikleri çerçevesinde ismi sabit ya da ayarsız olarak anılır. Sabit modellerin kısa devre kesme kapasitesi diğer türlere oranla düşüktür. Bazı aksesuarlar sabit tip şalterle montajlanamaz özelliktedir.

Ayarlanabilir termik manyetik türler ise, termik ve manyetik akımın ayarlanabildiği cihazlardır. Ayarlanabilme özelliği taşıması sayesinde ayarlanabilir ismini alır. Kısa devre ve aşırı akım değerleri, ayarlanabilir cihazlar ile nominal akıma göre ayarlanabilir. Özelliği doğrultusunda kapsamlı bir ürün olduğu söylenebilir.

Elektronik modellerde manyetik ve termik ayarlar tam elektronik ya da dip switchli bir ünite ile yapılır. Elektronik olanlar termik manyetik modellerin arasında kapsamlı olma düzeyi yüksek olan türlerdendir. Koruma üniteleri, motor koruma, jeneratör koruma, güç dağıtımı gibi alanlarda sıklıkla yararlanılır. Ayrıca elektronik modellere haberleşme niteliği entegre edilebilir böylece daha fonksiyonel bir kullanım oluşturulabilir.

Manyetik şalter türünün özelliği ise kısa devre korumasına sahip olmasıdır. Termik koruması bulunmaz ve motor uygulamalarında rahatlıkla kullanılır. Manyetik ürünlerden özellikle yangın panolarında karşılaşıldığı söylenebilir. Şalter fiyatları sahip olduğu niteliklere göre değişkenlik gösterir. İhtiyaçlarınızı uygun olarak karşılayan modelleri seçerek kolayca ulaşabilirsiniz.

Elektrik Enerjisinin Bölgeden Bölgeye Aktarımını Sağlayan Pako Şalter Modelleri

Döndürme etkisi ile çalışan pako şalter, elektrik enerjisinin bir bölgeden farklı bir bölgeye aktarılmasını sağlar. Üzerinde bulunan mandal, çoklu pozisyonda dönme hareketi oluşturur. Fonksiyonu sayesinde çoklu devre fonksiyonlarını kumanda edebilen bir etkiye sahiptir. Pako şalter, paket şalter ve enversör şalter olarak da bilinir.

Elektrik güç devrelerinde ve kumanda devrelerinde kullanılabilen pako, türlü amaçlar ile yararlanılabilen özelliktedir. Sık aralıklarla açma ve kapama gerektiren ana ve yardımcı devrelerde pako türünden yararlanılır. Yardımcı devrelerde şalt programına göre kumanda sinyallerini ölçmek amacıyla da faydalanılır. Kaynak makineleri, transformatör açma kapama selektör ve kademe değiştirme gibi işlemler için kullanılan ürünlerdir. Genel olarak elektrik güç devrelerinde ve kimi zaman da kumanda devrelerinde kullanılır.

Kullanımı oldukça basit olan pako cihazları, transfer anahtarı gibi çalışma gösterir. Pako türleri iki ayrı başlık altında incelenebilir. Biri enversör pako şalter diğeri ise dahlender pako şalterdir. Açma kapama pako şalteri, 3 fazlı küçük güçlü motorların doğrudan çalıştırılması ve durdurulması için kullanılan cihazlardır. Motor kumanda devresinde elektrik sigortası ile beraber kullanımı sağlanır. Konumu 0’da ise motor çalışmaz ancak 1 konumundayken çalışır.

Yıldız üçgen pako, küçük güçlü 3 fazlı asenkron motorlara yıldız üçgen yol verme amacıyla kullanılan ürünlerdir. Enversör pako ise küçük güçlü motorlar için devir yönü değiştirme amacı ile kullanılır. Pako şalter fiyatları, özellikleri ve ölçülerini detaylı inceleyerek kullanım alanınıza uygun bir ürün seçebilirsiniz.

Kompakt Şalter Özellikleri, Çalışma Prensibi ve Kullanım Alanları

Kompakt şalter, alçak gerilim devre kesiciler olarak adlandırılır. Öncelikli görevleri devreleri açmak ve kapamaktır. Aşırı yük durumlarını tespit ederek anahtarlama işlemi ile koruma sağlar. Kısa devre ve aşırı akım durumları oluştuğunda devredeki bağlantıları ortadan kaldırır. Böylece cihazların ve yaşam alanların güvenliği sağlanır. Farklı çeşitleri bulunan kompakt şalter; gerilim, ölçü, kullanım alanı, teknik özellikler gibi faktörler etrafında modelleri değişkenlik gösterir.

Kompakt devre kesici şalter türleri ısı ile ilgili bir durum oluştuğunda termik koruma sağlar. Akım şiddeti ile alakalı bir durumda ise manyetik koruma ortaya çıkarır. Termik koruma sisteminde kablolar fazla akım taşıyorsa önüne geçilir. Manyetik koruma sisteminde ise elektrik sistemi kısa devreden korunur. Kompakt şalter fiyatları taşıdığı güç, özellikler ve ölçüler gibi çeşitli etkenlere göre değişiklik içerir. Manyetik ve termik sistemleri bünyesinde toplayan kompakt ürünler, sistem yapısına göre farklı çalışma biçimleri gösterir.

Termik korumada sistemin ısı artışından kaynaklanan durumlardan korunması sağlamak ve soğutmayı gerçekleştirmek ile görevlidir. Soğutma işlemini içerisinde barındırdığı metal çiftler sayesinde yapar. Taşıdığı metal çiftlerin bükülerek ve genleşerek ısı kontrolünü sağlaması mümkün olur.

Manyetik korumada ise kısa devre oluşumunda hızlı bir şekilde tepki vermekle yükümlü olan sistemi ifade eder. Manyetik koruma, kompakt sistemin içerisinde yer alan elektronik bobin sistemi ile gerçekleşir.

Kompakt ürünler doğru şekilde yerine yerleştirildiğinde çalışma sistemleri pratik şekilde devreye girer. Kompakt ürünlerin montajının düzgün şekilde yapılması cihazın işlevini yerine getirmesi için oldukça önemlidir. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre bir model edinir ve cihazın kurulumunu kolaylıkla gerçekleştirir. Kompakt ürünlerin kullanım alanları arasında şebeke, telefon santralleri, elektrik panoları yer alır ve böylece manyetik koruma özellikleri sayesinde birçok alanda kullanılır.

Şalter Türlerinin Atma Sebepleri

Sigortaya fazlasıyla yüklenildiğinde ortaya çıkan şalter atması, birçok farklı durumda ortaya çıkar.

  • Yoğun güç tüketme kapasitesi barındıran birden çok cihazın aynı anda kullanılması cihazın atmasına neden olur.
  • Fazla akım gücüne gereksinim duyan araçların uzun süreler boyu kesintisiz çalışması da duruma sebebiyet verir.
  • Bozulmuş ve hasarlı elektronik cihazların kullanılması çeşitli şalter problemlerini doğurur.
  • Eskimiş ürünlerin yanı sıra yeni alınmış ancak arızalı cihazlar da türlü sorunlara yol açar.
  • Elektrik sigortasının monte edildiği yerin yanlış olması da sebepler arasındadır.
  • Yanlış ampere takılan sigorta, rahatsız bir kullanım oluşturarak atma durumunu ortaya çıkarır.
  • Hanelerde bulunan prizlere uygulanan darbeler, sıvıların girişlere aktarılması ve keskin metal aletlerle girişin zarar görmesine sebep olmak; atma durumu oluşma nedenleri arasında bulunur.

Ürün sürekli olarak atma reaksiyonu gösteriyorsa farklı yollara başvurulması gerekir. Belli aralıklarla atan cihaz, elektrik sigortasının bölgedeki akım gücüne uygun biçimde seçilmediğini işaret ediyor olabilir. Evlerde kullanılan amperin belirlenerek kullanımına uygun olarak bir ürün seçilmesi gerekir. Evlere kıyasla restoran ve kafe gibi yerlerde aynı amperin kullanımı düşünülemez. Daha geniş akıma ihtiyaç duyan alanlar farklılaşır. Alanlara yetersiz amper bağlandığında şalter atma durumu sıklıkla gerçekleşir.

Alanın gereklilikleri doğru şekilde belirlenerek uygun amper değerine sahip sigorta tercih edilmelidir. Kaçak akımları engellemek de atmalara karşı alınacak önemli önlemler arasındadır. Kaçak akımların kullanıldığı mekânlarda atma ve enerji kesilme sorunları ile karşılaşılır. Çözüm isteyenlerin ise kaçak akımları tespit etmesi ve aynı zamanda kaçak akımların önüne geçilecek yöntemler bulması gerekir.

Elektrik tesisatında problem olduğunun bir göstergesi ise yalnızca bazı cihazların kullanılması durumunda atmanın gözlenmesidir. Sorunlu cihazların tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması atma durumlarının önünü kesecek bir adım olur. İhtiyaçlara göre uygun bir ürün, şalter fiyatları da incelenerek seçilmelidir.

Şalter Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı üretim maddeleri kullanılarak üretilen ve farklı özelliklere sahip cihazlar arasından seçim yaparken, öncelikle kullanım alanının doğru belirlenmesi gerekir. Geniş amper seçeneklerine sahip modellerin değeri 40 amper, 80 amper, 125 amper gibi çeşitlenebilir. Çok katlı apartmanlarda yani geniş dağıtım alanları için set hâlinde ürünler edinilebilir. Ayrıca istek doğrultusunda uzaktan kontrol edilebilen modelleri edinmek mümkün olur.

Kullanım alanları ve alanlardaki şebeke gücünün göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Sanayi ya da ev tipi şalter modellerinin ayrımı iyi yapılarak uygun ürünler edinilmelidir. Seçim yaparken elektrik tesisatının sahip olduğu faz sayısına önem verilmesi gerekir. Bağlantı kurulacak sistemin akım türünün doğru belirlenmesi ve tercihlerin aynı doğrultuda yapılması dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Dış ortamlarda kullanılacaksa ürünlerin herhangi bir olumsuz hava koşuluna karşı su geçirmez yapıda olması beklenir. Böylece sudan etkilenerek bozulma eğilimi gösteren elektronik sistemlerin yapısını korumak mümkün olur. Aşınma, hasar görme, kırılma ve benzeri olumsuz durumlara karşı sağlam malzemelerden imal edilen türlerin edinilmesi önemlidir. Dayanıklı ürünlerin edinilmesi, uzun süre boyunca problemsiz bir kullanım deneyimi sağlar.

Farklı teknik özellikler, tasarım, model ve tipteki şalterler arasından gerekliliklerinize uygun bir model edinmek doğru olur. Eğer elektrik sistemleri hakkında bilginiz yoksa konuda uzman bireylere danışarak uygun bir modele karar vermeniz kolaylaşır. Şalter fiyatları da seçim esnasında göz atılması gereken konulardandır. İhtiyaçlarınıza uyumlu bir modele karar verirken aynı zamanda bütçenize de uygun olan bir ürün edinmeniz daha doğru bir tercih yapmanızı sağlar. Koçtaş’ta birçok çeşitte şalter türlerine ulaşmak mümkün olur. Gereksinimlerinize ve kullanım alanlarınıza uygun bir şalter bularak Koçtaş’tan hızlıca sipariş oluşturabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Şalter Kategorisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Şalter nedir?

Yüksek voltajda gelen enerjinin elektrikli cihazların hasar görmesine sebep olmasını önler. Farklı yöntemlerle ortaya çıkarılan enerjinin yaşam alanlarına son derece emniyetli şekilde ulaşmasını sağlar. Prizlerden iletilen enerjinin ev aletlerine kontrollü bir biçimde ulaşması ve elektronik cihazların zarar görmeden kullanılmasına yarar. Devresinde bulunan elektrik enerjisi akım gücünü dengeler.

Şalter neden atar?

Sigortaya çok fazla yük binmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yoğun güç isteyen cihazların aynı anda ve uzun süreli olarak kullanılması, atma durumlarını yaratabilir. Bozuk cihazların kullanılması, elektrik sigortasının monte edildiği yerin uygun olmaması, doğru olmayan ampere takılan sigorta, prizlere gelen darbeler atma durumuna sebep olabilir.

Pako şalter nedir?

Döndürme etkisi ile çalışma gösteren elektromanyetik bir anahtardır. Elektriğin bölgeden bölgeye aktarılmasını görev edinir. Üzerinde bulunan mandal, çoklu pozisyonda dönme hareketi taşır. Çoklu devre fonksiyonlarını böylece kumanda eder. Elektrik güç devrelerinde ve kumanda devrelerinde yararlanılır. Yıldız üçgen yol verme, komütatör ve açma kapama kutup değiştirme gibi değişken amaçlarla kullanılır.

Kompakt şalter nedir?

Alçak gerilim devre kesicilerin öncelikli görevlerinin devreleri açmak ve kapamak olduğu söylenebilir. Aşırı yük durumlarını tespit edilmesini sağlayarak koruma oluşturur. Kısa devre ve aşırı akım oluştuğunda devredeki bağlantıyı keser. İşlevleri sayesinde cihazların ve ortamların güvenliğini sağlar. Termik ve manyetik koruma sağlayarak, ısı ve akım şiddeti durumlarında koruma oluşturur.

Şalter nasıl açılır?

Sigortaya çok fazla yük binmesi, yoğun güç ile çalışan cihazların uzun süre ve aynı anda kullanılması, bozuk cihazların kullanıma sunulması, yanlış ampere sigorta takılması gibi durumlarda şalter atar ve aşağı konuma iner. Yeniden açmak için ise elektrik bağlantısını kesilerek şalter yukarı konuma çıkarılır.

En Çok Satan Şalter Hangileri?

Koçtaş Şalter kategorisinden en çok satan 5 ürün;

  1. Opaş 2x20a 1-0-2 Şalter
Daha fazla göster
312 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: