-Kan Portakalı Fidan Yaşı: Gönderimi yapılan fidanların toplama 
budama, ilaçlama, toplama gibi işlemlerin daha kolay olması için  taç 
oluşum noktası  aşağıdan yapılmış olup aşı yaşı maksimum 1 veya 2 dir.
						-Hasat Zamanı: Şubat sonundan itibaren hasadı olmaktadır.(Hasat tarihi bölgelere göre değişebilir)
						-Kan Portakalı Fidanı Hobi Amaçlı Dikim Rakımı: Her rakıma kolaylıkla
 dikimi yapılabilir.(Karasal iklim hariç)
						-Fidan Gönderimi: Özel üretim fidan kutusu.
						-Kan Portakalı Fidanı Üretimi: Kan Portakalı fidanı üretiminde göz aşı yöntemi kullanılmaktadır.
						-Kan Portakalı Fidanı Anacı: Kan Portakalı fidanı üretiminde 
narenciye fidanı üretiminde kullanılan anaçlar kullanılmaktadır. Genelde 
turunç anacı kullanılmaktadır.
						-Kan Portakalı Fidan Durumu: Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir
						-Kan Portakalı Fidanı Mevsimsel Durumu: Kan Portakalı fidanları yaprak dökmeyen bir 
bitkidir.
						
						
-Kan Portakalı Fidanlarım Geldiğinde Ne Yapmalıyım: Sipariş etmiş olduğunuz 
fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden 
çıkartınız. Fidanlarınızı hafifçe sulayın malum yol yorgunudur. Fidanınızı
 ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne  bir sulamayı ihmal 
etmeyiniz.   
						
						  
															
														-Saksıda Kan Portakalı Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Kan Portakalı 
yetiştiriciliğinin temelinde ağaç tacınının yani dal oluşumun ilk 
başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm  olması gerekir. Taş 
oluşumu ne kadar aşağıdan verilebilirse o derece iyi olacaktır. Önemli 
olan ağacın yan dal oluşumunu aşağıdan verip bitkinin büyüyeceği 
yüksekliği ayarlayarak daha randımanlı meyve almaktır. Kan Portakalı fidanı 
yetiştiriciliğe uygundur fakat kışın saksı içerisinde mutlaka bahara 
kadar bitkini meyve vermesi için 
gereken soğuklama süresini karşılaması için çağla oluşumu gerçekleşene 
kadar dış mekanda bulunmaldır. Kullanacak olduğunuz saksı asgari 10 
litrelik, kullanacak olduğunuz toprak  ise çiçek toprağı olabilir.
															
						
															-Kan Portakalı Fidanı Dikim Mesafesi: Klasik Anaçlı Kan Portakalı fidanlarında fidanlar arası 6 metre, sıra arası 6 metre
															 
							 
						
														
																-Kan Portakalı Fidanı Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabah 
erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan 
çukurunu en boy yükseklik 50-60  cm olarak şekilde kazınız, fidan çukuru 
tabanı 1 çay kaşığı aquasorb veriniz. Çıkan toprağa herhangi bir 
hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip 
kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Bunu yerine fidan çukurundan 
çıkan toprağa bir büyük su bardağı leonardit karıştırarak, toprağa iyice
 harmanlayın. Fidan çukuruna ,30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız. Fidanı 
,çukura dik bir şekilde koyunuz , fidanınızın poşetini veya saksını  
toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti 
hizasında toprakla doldurarak dikimini aşı noktası toprak üstünde 5-10 cm olacak şekilde yapınız ve fidan başına 5-15 
litre arasında can suyunu veriniz. Dikim işlemini yazın yapıyorsanız 
muhakkak sunguard uygulaması(kaolin uygulaması) yapınız. Kışın 
yapıyorsanız Nisanla beraber sunguard uygulamasını yapmanızı tavsiye 
ederiz.
 
						
														
																-Kan Portakalı Fidanı Sulaması: Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa.
															 
						
														
																-Kan Portakalı Fidanı Genel Gübreleme Bilgisi: Kışın tabandan azot ağırlıklı, 
çiçekler açmadan  20-30 gün önce tabandan fosfor, potasyum ağırlıklı 
kompoze gübre, çiçek döneminde yapraktan çinko bor içerikli meyve 
tutturucu gübreleme ,nohut büyüklüğüne eriştikten sonra meyve 
irileştirici gübreleme yapılabilir.
 
						
														
																-Kan Portakalı Fidanı Zararlı Mücadelesi: Kan Portakalı fidanlarında baharla beraber 
fidanlarda yaprak biti zararlısı , meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek 
zararlısına dikkat edilmelidir. Zararlı mücadelesinde 1 litre suya  1 
kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve bir diş rendelenmiş sarımsağı  
1litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın. Bitkinin yapraklarının hem
 altına hem de üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız. Sarımsak
kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz. Her ağacı baharla
 beraber 1 renkli  kokulu yapışkan tuzak koymakta fayda vardır.
															 
														
																 -Kan Portakalı Fidanı Taç Oluşumu
																	
 
														
																-Kan Portakalı fidanıların da taç oluşumu yani yan dal oluşumun ilk olacağı yer 
bizim için çok önemlidir. Bu tamamen ağaca verilecek olan şeklin ilk  
adımıdır. Profesyonel meyve bahçelerinde uygulanacak budamanın sistemi ve
 hasat ekipmanlarına göre taç oluşumu yeri verilir ama hobiciler için 
tavsiyemiz ağacın yan dal oluşumun ilk başladığı yerin aşıdan sonra 
maksimum 40-60 cm arasında olmasıdır. Dikim esnasında tepe kesimi ile 1 
.taç , yan dal oluşumun başladıktan 1 ay sonra oluşan yanda dalların 
ucundan kesilmesi ile 2. taç oluşumu ve akabinde diğer taç oluşumları 
yapılır. Burada önemli olan ağacın tacını aşağıdan vererek ilaçlama, 
toplama ve budama gibi işleri daha kolay hale getirmektir.T abi bizim 
burada anlattığımız vazo tipi budama terbiyesidir. Farklı budama 
teknikleri de elbette vardır. Budama ne kadar iyi olursa ağacınızda o 
derece kaliteli olur.
 
Bu üründe hiç yorum bulunmamaktadır.
Yorum Ekle