Hachiya Trabzon Hurması Çeşidi ve Fidan Özellikleri
Hachiya
Trabzon Hurması fidanı halk arasında çikolatalı Trabzon hurması fidanı
olarak adlandırılır. Bu çeşidinin meyveleri gösterişli renk ve irilikte
meyvelere sahip olup tozlayıcı olmadan ürün vermektedir. Hasat zamanı
Ekim ayı içerisindedir. Hasat olumunda yenebilir. Kendine verimli bir
çeşittir. Fidan gelişimi hızlı olup dikilen fidandan 2 sene içerisinde ürün alabilirsiniz.
Gönderilecek Trabzon Hurması Fidanı Teknik Bilgileri
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Yaşı: Gönderimi yapılan fidanların toplama
budama, ilaçlama, toplama gibi işlemlerin daha kolay olması için taç
oluşum noktası aşağıdan yapılmış olup aşı yaşı 2'dir.
-Hasat Zamanı: Ekim ayı ile beraber.(Hasat tarihi bölgelere göre değişebilir)
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Hobi Amaçlı Dikim Rakımı: Her rakıma kolaylıkla
dikimi yapılabilir.(Sahil ılıman bandı hariç)
-Fidan Gönderimi: Özel üretim fidan kutusu.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Üretimi: Trabzon Hurması fidanı üretiminde yongalı
göz , dilcikli aşı veya t göz aşı yöntemleri kullanılmaktadır.
-Trabzon Hurması Fidanı Anacı: Trabzon hurması fidanları
yabani Trabzon hurması fidanı çöğürleri üzerine aşılama yapılmaktadır.
-Trabzon Hurması Fidan Durumu: Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Mevsimsel Durumu: Trabzon Hurması fidanları yaprak döken bir
bitkidir. Kışın size ürünler bir dal parçası gibi gelebilir bu durum sizi
üzmesin uç kısmını makas yardımıyla kestiğinizde yeşil dokuyu yani
canlı dokuyu göreceksiniz. Baharla beraber fidanlar yeşil yapraklı bir
şekilde gelir. Sonbahara doğru yapraklar dökmeye yakın gelmektedir.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanlarım Geldiğinde Ne Yapmalıyım: Sipariş etmiş olduğunuz
fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden
çıkartınız. Fidanlarınızı hafifçe sulayın malum yol yorgunudur. Fidanınızı
ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal
etmeyiniz.
-Saksıda
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği: Saksı içerisinde Trabzon hurması
yetiştiriciliğinin temelinde ağaç tacının yani dal oluşumun ilk
başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir. Taş
oluşumu ne kadar aşağıdan verilebilirse o derece iyi olacaktır. Önemli
olan ağacın yan dal oluşumunu aşağıdan verip bitkinin büyüyeceği
yüksekliği ayarlayarak daha randımanlı meyve almaktır. Trabzon Hurması
fidanı
yetiştiriciliğe uygundur fakat kışın saksı içerisinde mutlaka bahara
kadar bitkini meyve vermesi için
gereken soğuklama süresini karşılaması için çağla oluşumu gerçekleşene
kadar dış mekanda bulunmalıdır. Kullanacak olduğunuz saksı asgari 10
litrelik, kullanacak olduğunuz toprak ise çiçek toprağı olabilir.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Dikim Mesafesi: Trabzon
hurması fidanlarında fidanlar arası 5 metre, sıra arası 5 metre
-
-Hachiya
Trabzon Hurması Fidanı Dikimi: Fidan dikimini buharlaşmanın en az
olduğu sabah
erken saatlerde veya ikindin vaktinde yapmanız tavsiye edilir. Fidan
çukurunu en boy yükseklik 50-60 cm olarak şekilde kazınız, fidan çukuru
tabanı 1 çay kaşığı aquasorb veriniz. Çıkan toprağa herhangi bir
hayvansal gübre kesinlikle uygulamayınız. Ziraa hayvansal gübrelerde dip
kurdu ve yabancı ot tohumları bulunabilir. Bunu yerine fidan çukurundan
çıkan toprağa bir büyük su bardağı leonardit karıştırarak, toprağa iyice
harmanlayın. Fidan çukuruna, 30 cm çıkan topraktan dolgu yapınız.
Fidanı, çukura dik bir şekilde koyunuz, fidanınızın poşetini veya
saksını
toprağı dağıtmayacak şekilde çıkartınız. Saksı veya fidan poşeti
hizasında toprakla doldurarak dikimini yapınız ve fidan başına 5-15
litre arasında can suyunu veriniz. Dikim işlemini yazın yapıyorsanız
muhakkak sunguard uygulaması (kaolin uygulaması) yapınız. Kışın
yapıyorsanız Nisanla beraber sunguard uygulamasını yapmanızı tavsiye
ederiz.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Sulaması: Bulunduğu konum ve
toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa. Kışın iklim çok kurak
gitmezse sulama yapılmaz.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Genel Gübreleme Bilgisi: Kışın tabandan azot ağırlıklı,
çiçekler açmadan 20-30 gün önce tabandan fosfor, potasyum ağırlıklı
kompoze gübre, çiçek döneminde yapraktan çinko bor içerikli meyve
tutturucu gübreleme, nohut büyüklüğüne eriştikten sonra meyve
irileştirici gübreleme yapılabilir.
-Trabzon Hurması Fidanı Zararlı Mücadelesi: Trabzon Hurması fidanlarında baharla beraber
fidanlarda yaprak biti zararlısı, meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek
zararlısına dikkat edilmelidir. Zararlı mücadelesinde 1 litre suya 1
kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve bir diş rendelenmiş sarımsağı
1 litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın. Bitkinin yapraklarının hem
altına hem de üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız. Sarımsak
kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz. Her ağacı baharla
beraber 1 renkli kokulu yapışkan tuzak koymakta fayda vardır.
-Hachiya Trabzon Hurması Fidanı Taç Oluşumu
-Trabzon Hurması fidanlarında taç oluşumu yani yan dal
oluşumun ilk olacağı yer
bizim için çok önemlidir. Bu tamamen ağaca verilecek olan şeklin ilk
adımıdır. Profesyonel meyve bahçelerinde uygulanacak budamanın sistemi
ve
hasat ekipmanlarına göre taç oluşumu yeri verilir ama hobiciler için
tavsiyemiz ağacın yan dal oluşumun ilk başladığı yerin aşıdan sonra
maksimum 40-60 cm arasında olmasıdır. Dikim esnasında tepe kesimi ile 1.
taç, yan dal oluşumun başladıktan 1 ay sonra oluşan yanda dalların
ucundan kesilmesi ile 2. taç oluşumu ve akabinde diğer taç oluşumları
yapılır. Burada önemli olan ağacın tacını aşağıdan vererek ilaçlama,
toplama ve budama gibi işleri daha kolay hale getirmektir. Tabi bizim
burada anlattığımız vazo tipi budama terbiyesidir. Farklı budama
teknikleri de elbette vardır. Budama ne kadar iyi olursa ağacınızda o
derece kaliteli olur.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir
Bu üründe hiç yorum bulunmamaktadır.
Yorum eklemek için giriş yapıp ürünü satın almanız gerekir.